Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Bratislava

Na bratislavskom trhu je 2900 nových bytov predaných iba na papieri

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

V prvom štvrťroku sa v Bratislave predalo rekordných 823 bytov v novostavbách, pričom len štvrtina z nich bolo dokončených.

Bratislava 10. apríla (TASR) – Rok 2015 sa začal na realitnom trhu novostavieb v Bratislave veľmi pozitívne. Uviedla to dnes spoločnosť Bencont Investments, podľa ktorej padol rekord v štvrťročnom predaji s 823 predanými bytmi a v prvom kvartáli sa nakupovali nové byty v priemere najlacnejšie za posledných päť rokov.

Začiatkom apríla sa v ponuke nachádzalo 3211 bytov v novostavbách. Z nich takmer 24 % tvoria už hotové byty a asi 25 % by sa malo dokončiť ešte v priebehu tohto roka. Až na viac ako polovicu voľných bytov si budú musieť záujemcovia počkať vyše roka. Z už dokončených bytov je 415 tzv. "ležiakov", ktorých pomalý predaj pokračoval aj v prvom štvrťroku, keď ich z ponuky odišlo len 35.

Priemerná cena štvorcového metra (m2) v bratislavských novostavbách bez dane z pridanej hodnoty (DPH) vzrástla oproti začiatku roka o tri percentuálne body a dosiahla tak úroveň 1775 eur. Najlacnejšie byty sa predávajú v menej atraktívnych častiach druhého bratislavského obvodu (Ružinov, Vrakuňa, Podunajské Biskupice), pretože tu dlhodobo dominujú projekty štartovacieho bývania s malou výmerou a nízkymi nákladmi na výstavbu. Naopak, najdrahšie sa byty ponúkajú v Starom Meste.

V prvom štvrťroku sa v Bratislave predalo rekordných 823 bytov v novostavbách, pričom len štvrtina z nich bolo dokončených. Zvyšných 75 % bytov sa predalo tesne pred dokončením alebo "z papiera". Práve predaj z papiera sa podieľal na celkovom predaji viac ako polovicou, čo bolo v rokoch 2009 až 2011 podľa analytikov spoločnosti takmer nepredstaviteľné. Takéto byty sa predávali rádovo o 50 eur na m2 lacnejšie.

Priemerná cena predaného m2 na trhu dosiahla najnižšiu úroveň od marca 2012, konkrétne 1708 eur. Absolútna cena 102.047 eur je dokonca najnižšia od roku 2008. "Na nízku priemernú cenu mala vplyv aj nízka priemerná výmera. Predaj potiahli najmä projekty ohlásené v poslednom polroku, z čoho cítiť trend postupného zmenšovania výmery bytov, a to vo všetkých typoch od jednoizbových až po viacizbové byty," zhodnotili analytici.

Významnému oživeniu na trhu v poslednom roku prospievajú podľa spoločnosti nízke úrokové sadzby. Predaj bytov z papiera však vníma ako možné riziko. V ešte nedostavaných budovách je dnes predaných 2900 bytov. Za zdravú zásobu novostavieb v Bratislave označuje približne 3300 voľných bytov, čo má byť zhruba jedenapolročná spotreba.

"Ak by sa dnes nejakým spôsobom začali vracať byty predané na papieri späť na trh, mohlo by to spôsobiť nestabilitu z dôvodu prevahy ponuky. Vznikol by dopytom vyvolaný konkurenčný tlak na znižovanie cien, čo by spôsobilo nemalé finančné problémy viacerým developérom na trhu," uzavrel hlavný analytik spoločnosti Matúš Jančura.