Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Bratislava

Sobota bude v Dúbravke Čerešňový majáles

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dúbravka bola totiž kedysi obec, kde sa darilo ovocinárstvu a čerešne sa vyvážali až do Prahy.

Bratislava 18. júna (TASR) – Bratislavská Dúbravka pripravuje ďalšie podujatie, ktoré má oživiť čerešňovú tradíciu v tejto mestskej časti. V sobotu (20.6.) popoludní organizuje Čerešňový majáles, teda zábavu s čerešňami na všetky možné spôsoby.

Program v znamení čerešňového strapca štartuje pred dúbravským Domom kultúry o 16.00 h. "O jeho atmosféru sa postarajú spevácke a tanečné vystúpenia, nebude však chýbať ani bozkávanie pod čerešňami či súťaž v pľuvaní kôstok na cieľ," informovala hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinátová. Dodala, že Dúbravka sa okrem toho zapojí aj do Gurma Festu Bratislava, v rámci ktorého bude v nedeľu (21.6.) na takzvanej Starostovskej džemovačke prezentovať svoj čerešňový džem.

Mestská časť Bratislava-Dúbravka chce takto oživiť svoju čerešňovú tradíciu a slávnu minulosť. Dúbravka bola totiž kedysi obec, kde sa darilo ovocinárstvu a čerešne sa vyvážali až do Prahy. Najväčší rozsah nadobudol vývoz po prvej svetovej vojne, keď sa stali významnou obchodnou komoditou, ktorá vylepšovala rozpočet mnohých rodín.