Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Bratislava

Štrajk učiteľov môžu ružinovskí žiaci prečkať v Dome kultúry

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Takúto možnosť odborného dozoru ponúka ich rodičom miestna samospráva v čase od 06.30 do 08.30 h.

Bratislava 12. septembra (TASR) – Žiaci prvého stupňa základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti bratislavského Ružinova budú môcť utorňajší štrajk učiteľov prečkať v malej sále Domu kultúry Ružinov na Ružinovskej ulici.

Takúto možnosť odborného dozoru ponúka ich rodičom miestna samospráva v čase od 06.30 do 08.30 h. Tá ňou reaguje na stupňovitý štrajk učiteľov, ktorý sa začína v utorok 13. septembra, kedy by sa nemalo na školách učiť jednu vyučovaciu hodinu. "Účasť je bezplatná a žiaci budú pred avizovaným začiatkom vyučovania odprevadení vychovávateľským dozorom do svojej školy, ktorú navštevujú," informovala dnes TASR hovorkyňa Ružinova Marianna Šebová.

Nespokojní učitelia žiadajú, aby vláda i parlament legislatívnymi opatreniami zabezpečili zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež požadujú, aby bolo prehodnotené kreditné vzdelávanie učiteľov a navýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur na odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl. Ak situácia ostane rovnaká, v štrajku chce Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) pokračovať 21. septembra, kedy by sa v školách nemalo vyučovať už dve hodiny a 29. septembra tri vyučovacie hodiny.