Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislava

BRATISLAVA: T. Rosová si po voľbách vzala i projekt Poznaj Staré Mesto

Tatiana Rosová Foto: TASR/František Iván

Ochrannú známku projektu Poznaj Staré Mesto, vďaka ktorému sa môžu Bratislavčania dozvedieť viac o historickom centre hlavného mesta, používa občianske združenie Korzo neoprávnene.

Bratislava 10. apríla (TASR) – Ochrannú známku projektu Poznaj Staré Mesto, vďaka ktorému sa môžu Bratislavčania dozvedieť viac o historickom centre hlavného mesta, používa občianske združenie Korzo neoprávnene. Tvrdí to samospráva Starého Mesta, ktorá v minulosti projekt zastrešovala, no teraz ho začalo organizovať Korzo. Za občianskym združením pritom stojí bývalá starostka Starého Mesta Tatiana Rosová.

"Bývalé vedenie sa k ochranným známkam viacerých projektov snažilo dostať spôsobom, ktorý je v rozpore s dobrými mravmi a zrejme aj so zákonom, ktorý upravuje právomoci verejného činiteľa a ich prípadné zneužitie,"
tvrdí terajší starosta Starého Mesta Radoslav Števčík. Aj ochrannú známku na projekt Poznaj Staré Mesto používa podľa neho občianske združenie neoprávnene. "Vyplýva to z výpisu aj potvrdenia Úradu priemyselného vlastníctva," dodal.

Po minuloročných komunálnych voľbách začiatkom decembra podľa Števčíka zamestnanci kancelárie bývalej starostky v mene miestneho úradu oznámili Úradu priemyselného vlastníctva, že sa Staré Mesto vzdáva viacerých ochranných známok a vzápätí požiadali o registráciu tých istých známok v mene občianskeho združenia Korzo. "Považujem takúto "privatizáciu" samosprávnych aktivít za neprípustnú a následne podniknem právne kroky, ktoré zosúladia situáciu so zákonom," avizoval starosta.

Rosová konaniu Števčíka nerozumie. "Zo žiadnej z aktivít neplynie pre mestskú časť žiadna ujma – skôr naopak, šetrí ľudské zdroje a aktivita ostáva na jej území. Na druhej strane, občianske združenie Korzo z nich nemá žiaden materiálny prospech," zdôrazňuje. Starosta podľa nej dostal desiatky ďalších úspešných alebo rozpracovaných projektov, na realizáciu ktorých nemá občianske združenie žiadne ambície.

Rosová tiež pripomína, že projekt Poznaj Staré Mesto začala realizovať ešte v roku 2009, v čase, keď nebola starostkou. Keď sa ňou stala, projekt preniesla na pôdu staromestskej samosprávy. Nový starosta sa tiež podľa nej vyjadril, že tento a jemu podobné projekty považuje za zbytočné a poslanie samosprávy vidí inak. "Občianske združenie má ako svoje poslanie aj budovanie historického povedomia o Bratislave, preto sme sa rozhodli urobiť všetko pre záchranu tohto projektu, vrátene uchádzania sa o granty zodpovedajúce jeho cieľom," doplnila Rosová.

Bývalá starostka si so sebou po voľbách vzala i Staromestské noviny. Tvrdila, že noviny tak, ako vznikli, boli súčasťou jej politiky a jej know-how. "Starosta sa tiež predtým, než nastúpil, vyjadril, že nepovažuje za potrebné, aby mestská časť mala nejaké médiá. Považovala som preto za dobré, aby tá značka dostala šancu na ďalšiu existenciu," reagovala pre TASR ešte vo februári Rosová.