Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Bratislava

Bratislava o tábore pre utečencov pri hraniciach nevedela

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hlavné mesto budovanie tábora pre utečencov len niekoľko kilometrov od jeho centra vie pochopiť.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Hlavné mesto nebolo dopredu informované o tom, že v blízkosti rakúsko-slovenskej hranice, na hraničnom priechode Petržalka-Berg, dá Rakúsko vybudovať tábor pre utečencov zo Sýrie. "Nie je povinnosťou Rakúska nás v tejto súvislosti informovať," povedala pre TASR Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu.

Bratislava však bude v prípade potreby súčinná s ministerstvom vnútra v rámci zavedenia prípadných opatrení. Hlavné mesto budovanie tábora pre utečencov len niekoľko kilometrov od jeho centra vie pochopiť. "Je to veľmi citlivá záležitosť. Myslím si však, že Rakúsko koná tak, aby sa vedelo vyrovnať s prichádzajúcou vlnou migrantov, ktorá v poslednom čase nabrala na intenzite," skonštatoval pre TASR primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Európu podľa neho sužuje migračná kríza, a preto je potrebné sa k tomu postaviť nielen politicky, ale aj ľudsky. "Je dôležité komunikovať a o súčasných problémoch rozhodovať spoločne. Európa by si mala pomáhať a riešiť situácie, ktoré sa týkajú nás všetkých," uviedol Nesrovnal. Ako však podotkol, je potrebné prijať také opatrenia, ktoré budú únosné pre všetky strany. "Ako pre krajinu, tak i pre občanov Bratislavy," spresnil.

Ministerstvo vnútra konštatovalo, že sýrski utečenci, ktorí budú umiestnení v tábore na hraničnom priechode Petržalka-Berg, nebudú môcť prejsť z rakúskeho územia na slovenské. Ak sa žiadatelia o azyl v Rakúsku dostanú na územie SR a budú zadržaní, Slovensko ich vráti naspäť do Rakúska. Rezort vnútra o budovaní tábora vedel v utorok 25. augusta len sprostredkovane. Taktiež uviedol, že pokiaľ ide o rozhodnutie suverénneho štátu alebo jeho organizácií, nemôže a ani nechce do týchto záležitostí zasahovať. Ministerstvo však prijme adekvátne bezpečnostné opatrenia, tak ako to už robí v prípade súčasnej migračnej vlny.

Podľa medializovaných informácií má byť tábor vo forme kontajnerových domov určený na krátkodobé umiestnenie 40 až 60 utečencov zo Sýrie. Dve tretiny ubytovaných bude takých, čo migrujú sami. Ostatnú časť majú tvoriť rodiny. Toto núdzové bývanie by tu nemalo byť umiestnené dlhšie ako tri roky. Postupne má totiž dochádzať k znižovaniu počtu azylantov. Tábor pre utečencov mal vyrásť v rakúskom Marcheggu, avšak jeho obyvatelia boli proti.

Obce pri Bratislave požiadajú políciu o zvýšený dohľad v blízkosti hranice

Mestská časť (MČ) Bratislava Jarovce požiada políciu, aby v súvislosti s novou ubytovňou pre utečencov v Bergu zintenzívnila dohľad nad slovensko-rakúskym pohraničím. Potvrdil pre TASR starosta MČ Pavel Škodler. „Hranica Slovenska a Rakúska je od Jaroviec vzdialená len štyri kilometre a dá sa sem veľmi ľahko dostať cez pole medzi Kittsee a Petržalkou. Neteší ma, čo sa deje, lebo je to veľmi blízko nás, oveľa bližšie ako utečenecký tábor v Nickelsdorfe," zdôraznil Škodler.

Pod požiadavku zvýšeného policajného dohľadu sa pridá aj MČ Bratislava Rusovce. Potvrdil dnes starosta Dušan Antoš. „Aj do Rusoviec je to od hranice s Rakúskom len na skok," dodal. K iniciatíve susedných obcí sa prihlásila aj starostka MČ Bratislava Čunovo Gabriela Ferenčáková. „Musíme konať rázne a ihneď, lebo keď sa nám to už vymkne z rúk a nezabránime náporu utečencov, vypomstí sa nám to," dodala starostka.

Starostovia sa zhodli tiež v tom, „že by bolo bývalo minimálne slušné zo strany Rakúska či starostov susedných obcí, informovať slovenskú stranu, čo pripravujú na spoločnej hranici“. Obavy neskrývajú ani obyvatelia Jaroviec. „Pred pár dňami ma vystrašila susedka, ktorá v noci vyšla na dvor, keď ju zobudila vrznúca brána," povedala pre TASR Helena Bognárová. „Keď ju počerní mladíci zbadali, zmizli,“ doplnila obyvateľka obce. „Doposiaľ sme nezamykali na noc bránu, ale odteraz už budeme musieť,“ neskrýva obavy Peter Novák z Jaroviec.

Obavy starostov i obyvateľov prihraničných miestnych častí Bratislavy vyvolala informácia, že priamo na hraničnom priechode Berg – Petržalka stavajú ubytovacie zariadenie pre utečencov. Ide o malé kontajnerové domy, v ktorých by malo nájsť prístrešie asi 60 žiadateľov o azyl zo Sýrie. Prvých migrantov by tu mali ubytovať v priebehu niekoľkých dní. Keďže nejde o utečenecký tábor, ale iba o ubytovacie zariadenie pre azylantov, migranti sa budú môcť voľne pohybovať.