Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

VIDEO: Bratislava tento víkend nemusí variť, začal sa Gurmán Fest

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Pre profesionálov je pripravená odborná jednodňová konferencia Gastronomy Slovakia.

Bratislava 19. júna (TASR) – Dnes popoludní sa v areáli Závodiska v Petržalke začal siedmy ročník gastronomického podujatia Gurmán Fest Bratislava. Trojdňový festival znova zaútočí na chuťové poháriky milovníkov dobrého jedla a nápojov. Na svoje ochutnávkové menu prestrie až do nedele (21.6.) 26 vybraných reštaurácií z celého Slovenska, variť bude 68 šéfkuchárov z deviatich krajín.

Prvým na hlavnom pódiu bol Peter Pravotiak, majster sveta v miešaní nealkoholických nápojov, ktorý predviedol elegantnú šou. Po ňom sa prestavil Braňo Križan, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ktorý predstavil menu s názvom Poézia na tanier. Tretím na pódiu bol Michal Konrád, jediný 3-vidličkový šéfkuchár na Slovensku, ktorý pred očami návštevníkov pripravil Rolku z ryžového papiera, plnenú marinovaným lososom, mangom, čili a bylinkami.



Druhý festivalový deň otvorí v sobotu 20. júna Yoshimi Usui, známa prezentátorka a šíriteľka tradičnej japonskej kuchyne. Predstavia sa Michal Šiška a Silvia Pilková, známe postavy z televíznej relácie RTVS Tentokrát varíme my, svoje efektné vystúpenie si zopakuje barman Peter Pravotiak, variť na hlavnom pódiu bude šéfkuchár Imro Bindies, predstaví sa taliansky šéfkuchár Emanuele Ridi, ktorý neskôr vymení kuchárske náčinie za pero pri autogramiáde.

Program v nedeľu 21. júna napoludnie odštartuje sushi majster Tomáš Lysý so svojou Sushi šou, veľkú kuchársku šou predvedie známy šéfkuchár Marcel Ihnačák, ďalšími budú šéfkuchár zo Žiliny Peter Ďurčo, známy aj citátom slovenské potraviny v modernej kuchyni, ďalší šéfkuchár Gabo Kocák vytvorí jedlo Tatry na tanieri.

Pripravené sú dve piknik zóny, dve hudobné pódiá, špeciálne detské zóny a oveľa viac reštauračných sedení ako v predchádzajúcich ročníkoch, nový Warm Up bar s didžejom, workshopy o zdravej výžive a tradičné školy varenia. Pre profesionálov je pripravená odborná jednodňová konferencia Gastronomy Slovakia.

"Verím, že si všetci Bratislavčania nájdu cestu na dostihové závodisko, lebo sedmička môže byť šťastná aj pre nich. Po prvom ročníku, keď sme to robili na Tyršovom námestí, po štyroch ročníkoch v Medickej záhrade, robíme to už druhýkrát na bratislavskom závodisku. Je to pre nás vynikajúci priestor z hľadiska komfortu a pre reštaurácie, ktoré majú oveľa väčší priestor na to, aby gurmánstvo bolo nielen tým jedlom, ale aj zázemím, ktoré môžeme poskytovať. Prestreli sme na dostihovej dráhe, slogan znie Ochutnajte Bratislavu a je to výnimočná situácia na to, aby Bratislavčania prišli a za symbolické ceny mohli vychutnať reštaurácie, kde by sa bežne nedostali," povedala pre TASR Barbora Žiačiková.