Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Bratislava testuje monitorovanie naplnenosti odpadových košov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Dáta, ktoré bratislavský magistrát získa, plánuje využiť na efektívnejšie nastavenie cyklov vyprázdňovania košov.

Bratislava 31. mája (TASR) - Bratislavské mestské laboratórium spustilo testovanie senzorov monitorujúcich naplnenie odpadových košov na najfrekventovanejších miestach centra hlavného mesta. Dáta, ktoré bratislavský magistrát získa, plánuje využiť na efektívnejšie nastavenie cyklov vyprázdňovania košov.

Senzory nainštalovali do desiatich košov v okolí Starej tržnice, Hurbanovho námestia, Klobučníckej ulice, Primaciálneho námestia, Šancovej ulice a pri Hlavnej stanici.

Najväčší problém, s ktorým sa vo frekventovaných lokalitách samospráva stretáva, je veľká sezonalita a premenlivosť rýchlosti naplnenia smetných košov. "Napríklad pred Starou tržnicou sa v piatok večer môže vyprodukovať niekoľkonásobne viac odpadu ako v utorok na obed. Tieto dáta zatiaľ nemáme k dispozícii. Od pilotného projektu očakávame, že nám práve tieto dáta prinesie a na základe nich sa budeme vedieť aj v budúcnosti lepšie rozhodovať," uviedla manažérka inovácií magistrátu Mária Kostická.

Senzory budú informáciu o zaplnení jednotlivých košov zasielať každé dve hodiny. Pracovníkom mesta budú dáta prístupné prostredníctvom mobilnej aplikácie a desktopovej platformy. Mesto sa tak dokáže vyhnúť prevráteným košom či rozfúkanému odpadu z preplnených nádob. Naplnenie nádob zaznamenávajú senzory využitím ultrazvukovej technológie. Monitorujú aj teplotu, nebezpečenstvo požiaru a zaznamenajú prevrátenie a identifikujú vyprázdnenie.

Pilotným projektom podľa Kostickej zistia, či táto technológia pomôže riešiť problém čistoty verejných priestranstiev. "Na základe skúsenosti sa môžeme rozhodnúť, či budeme chcieť technológiu rozšíriť aj na širšie lokality v našom meste," poznamenala.