Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

Bajan žiada nepodpísať uznesenie týkajúce sa tepelnej energie

Vladimír Bajan Foto: TASR/Martin Baumann

Starostovi Bajanovi prekáža, že sa na zastupiteľstve pripustilo hlasovanie o opätovnom zaradení materiálu poslanca Vetráka na rokovanie, hoci to už predtým odmietli mestskí poslanci i Mestská rada.

Bratislava 29. júna (TASR) – Starosta bratislavskej Petržalky Vladimír Bajan žiada primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala, aby nepodpísal uznesenie týkajúce sa tepelnej energetiky. Toto uznesenie prijalo na minulotýždňovom zasadnutí mestské zastupiteľstvo na návrh poslanca Milana Vetráka.

Starostovi Bajanovi prekáža, že sa na zastupiteľstve pripustilo hlasovanie o opätovnom zaradení materiálu poslanca Vetráka na rokovanie, hoci to už predtým odmietli mestskí poslanci i Mestská rada. "Považujem to za podvod na poslancoch," povedal Bajan. Poslanec Vetrák podľa jeho slov účelovo počkal až na bod rôzne a tam presadil svoj materiál na hlasovanie. "Ten je pritom v rozpore so stavebným zákonom a teda očakávam od pána primátora, že nepodpísaním uznesenia bude zákon rešpektovať," skonštatoval starosta Petržalky, ktorý v tejto veci formuluje podnet aj na prokuratúru.

Poslanec Vetrák pre TASR uviedol, že predloženie materiálu týkajúceho sa tepelnej energetiky bolo v súlade s rokovacím poriadkom. "Nedošlo k jeho neschváleniu, čiže ho bolo možné zaradiť do bodu rôzne," podotkol. Nesúhlasí s tým, že uznesenie by malo byť v nesúlade so stavebným zákonom. "My neriešime totiž stavebné konanie, ale vydávanie záväzného stanoviska obce v oblasti tepelnej energetiky. Toto uznesenie navyše skontrolovalo právne oddelenie magistrátu," upozornil.

Na základe prijatého uznesenia majú starostovia bratislavských mestských častí postupovať jednotne a vydávať v zmysle zákona o tepelnej energetike pozitívne záväzné stanoviská k žiadostiam ľudí o výstavbu vlastnej domovej kotolne a odpojenie sa od doterajšieho dodávateľa. To však za predpokladu, že projekt takejto výstavby bude z hľadiska technickej stránky a vplyvu na životné prostredie vhodnejší ako systém centralizovaného zásobovania teplom. Taktiež, že z hľadiska ekonomických dosahov bude nákladovo efektívnejší v prospech odpájajúcich sa ako doterajší systém dodávky tepla.

Podľa Vetráka už nebude naďalej možné, aby takéto projekty novej výstavby niektorí starostovia blokovali len preto, že majú negatívny dosah na doterajšieho dodávateľa. "Čo je systém, ktorý si presadila teplárenská lobby a niektorí starostovia mestských častí ho uplatňovali aj v rozpore s koncepciou Bratislavy v oblasti tepelnej energetiky," dodal mestský poslanec.