Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

V Karlovej Vsi otvoria nové centrum pre ľudí s mentálnym postihnutím

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Remiaš

Komunitno-integračné centrum dnes slávnostne otvoria o 19.00 h. Zároveň sa tu bude konať benefičný ples, na ktorom vystúpia tanečné i spevácke hviezdy bez nároku na honorár.

Bratislava 7. mája (TASR) – V bratislavskej Karlovej Vsi dnes otvoria nové Komunitno-integračné centrum Lepší svet pre ľudí s mentálnym znevýhodnením. Svojim klientom poskytne moderné sociálne služby vo forme rehabilitačného strediska a služby zamestnanosti prostredníctvom chránených dielní. Centrum na Jurigovom námestí 1 bude slúžiť na inklúziu 40 klientov v prostredí väčšinovej spoločnosti. Jeho súčasťou bude aj galéria umení, kaviareň a čitáreň, ktoré budú otvorené každý deň pre širokú verejnosť.

"Počet klientov s mentálnym znevýhodnením, ktorí potrebujú špeciálny prístup a individuálne vedenie, sa každým rokom zvyšuje. Vďaka novému komunitno-integračnému centru zlepšíme dostupnosť sociálnych služieb aj pre klientov s nízkym príjmom a umožníme im zamestnať sa v chránených dielňach," informoval TASR Dušan Mikulec, riaditeľ neziskovej organizácie Lepší svet, ktorá centrum otvára. Podľa jeho slov väčšina z týchto ľudí sú siroty, ktoré ostali odkázané na pomoc ich zariadenia. Tvrdí, že podľa prieskumov sú obyvatelia s mentálnym znevýhodnením či psychiatrickou diagnózou najhoršie prijímaní bežnou populáciou. "Takýchto ľudí sa obávame, nechceme ich mať vo svojej blízkosti. Pritom 95 percent z nich nie je agresívnych a ani pre okolie nebezpečných," vysvetľuje Mikulec.

Nové centrum má preto napomôcť predchádzať vyčleňovaniu mentálne postihnutých ľudí na okraj spoločnosti. Jeho súčasťou bude aj Galéria umení Lepší svet, kde sa budú pravidelne konať benefičné výstavy významných slovenských umelcov. Prvá výstava s názvom Pocta Rudolfovi Filovi sa bude konať  27. mája o 17.30 h. Pre verejnosť budú vystavené obrazy Rudolfa Filu a výtvarníkov zo Skupiny A-R. Všetky diela budú predajné, výťažok z každého poputuje na materiálne vybavenie alebo zabezpečenie celoročných základných potrieb pre jednotlivých klientov.

Nezisková organizácia Lepši svet už viac ako 12 rokov pomáha ľuďom s mentálnym znevýhodnením ku kvalitnejšiemu životu. V súčasnosti poskytuje sociálne služby, odbornú činnosť a pomoc pre takmer 100 klientov v Bratislavskom a Trenčianskom kraji.