Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislava

V bratislavskom múzeu, galérii a zoo evidujú veľké výpadky tržieb

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Samospráva vyhodnocuje možné problémy v organizáciách a hľadá cesty, ako ich riešiť.

Bratislava 18. mája (TASR) – V bratislavskej zoologickej záhrade, mestskom múzeu a galérii evidujú za prvý kvartál tohto roka pre obmedzenia spôsobené pandémiou nového koronavírusu výpadky tržieb v desaťtisícoch eur. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová s tým, že hlavné mesto situáciu sleduje, výpadky tržieb si však organizácie zatiaľ sanujú z vlastných prostriedkov z podnikateľskej činnosti súbežne s realizáciou úsporných opatrení.

Výpadky tržieb za prvý kvartál 2021 oproti obdobiu pred pandémiou (rok 2019) boli v bratislavskej zoo viac ako 53.000 eur (-56 percent). V roku 2020 bol výpadok v prvom kvartáli voči tomu istému obdobiu v roku 2019 na úrovni 47 percent.

"V Múzeu mesta Bratislavy evidujeme výpadok 94 000 eur (-96 percent)," spresnila Rajčanová s tým, že v roku 2020 bol výpadok na úrovni -14 percent. V Galérii mesta Bratislavy zaznamenali výpadok 60 000 eur (-90 percent). V roku 2020 to bolo -72 percent.

Hlavné mesto pre TASR uviedlo, že v minulom roku pri niektorých mestských organizáciách pristúpilo k skoršej úhrade transferu počas prvej vlny pandémie. Chcelo tak eliminovať cash flow výpadky a pripraviť sa na letnú medzipandemickú sezónu. "V tomto roku sme k takémuto kroku zatiaľ nemuseli pristúpiť, pretože organizácie boli už v tomto roku sčasti pripravené na možnosť takéhoto scenára," podotkla hovorkyňa.

Magistrát je s mestskými organizáciami v kontakte a pristupuje k revízii ich aktuálnych rozpočtov a potrieb aj na základe vývoja pandemickej situácie. Samospráva tvrdí, že vyhodnocuje možné problémy v organizáciách a hľadá cesty, ako ich riešiť.