Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

Vo veci vyhlásenia hotela Kyjev za pamiatku rozhodnutie ešte nepadlo

Na archívnej snímke hotel Kyjev. Foto: TASR - Martin Baumann

Pamiatkový úrad SR vydal v máji 2023 rozhodnutie o vyhlásení polyfunkčného objektu, ktorý tvorí hotel Kyjev a OD Prior, za NKP.

Bratislava 25. marca (TASR) - Vo veci vyhlásenia hotela Kyjev a obchodného domu (OD) Prior v Bratislave za národnú kultúrnu pamiatku (NKP) rozhodnutie ešte nepadlo. Odvolacie konanie na Ministerstve kultúry (MK) SR voči vlaňajšiemu rozhodnutiu Pamiatkového úradu (PÚ) SR, voči ktorému sa odvolal developer, spoločnosť Lordship, ešte nepadlo. Vyplýva to z vyjadrení rezortu kultúry pre TASR.

"Ministerstvo kultúry SR v tejto veci ešte nerozhodlo. Stane sa tak po vykonaní všetkých potrebných procesných úkonov," skonštatovala riaditeľka odboru komunikácie ministerstva Petra Bačinská.

Pamiatkový úrad SR vydal v máji 2023 rozhodnutie o vyhlásení polyfunkčného objektu, ktorý tvorí hotel Kyjev a OD Prior, za NKP. Dôvodom má byť ochrana historickej, spoločenskej, urbanistickej, architektonickej, výtvarnej, umelecko-remeselnej a technickej hodnoty. Označuje ho za jedno z najvýznamnejších diel modernej architektúry 20. storočia na Slovensku a architektonickú ikonu Bratislavy.

Potenciál pamiatkovej ochrany objektu bol predmetom dlhodobej odbornej diskusie, možnosťou jeho vyhlásenia za NKP sa pamiatkari zaoberali už niekoľkokrát. Vyhlásenie za NKP považujú aj za adekvátnejšiu ochranu objektu ako pamiatkovú ochranu v rámci Pamiatkovej zóny Bratislava, v ktorej sa objekt nachádza. Zároveň odmietajú, že by to znemožnilo jeho obnovu.

Developer však zmenu postoja pamiatkarov spred niekoľkých rokov vníma ako "zmenu pravidiel počas hry". Ich rozhodnutie podľa neho proces prípravy obnovy budovy zastavilo a pravdepodobne povedie k jej ďalšiemu chátraniu. Poukazuje na projektovú dokumentáciu citlivej obnovy, ktorá vznikla po rokoch rokovaní a zvažovaní rôznych stratégií. Svoju víziu podľa svojich vyjadrení postupne prispôsobil viacerým požiadavkám odborníkov tak, aby si hotel zachoval čo najviac zo svojej pôvodnej podoby.

Deklaruje, že cieľom je obnova budovy so zachovaním pôvodného vzhľadu, hmoty i kompozície, zároveň aj viacerých hodnotných pôvodných prvkov v interiéri. Opakovane zdôrazňuje, že budovu neplánuje demolovať.

Hotel Kyjev, vysoký 65 metrov a s 19 podlažiami, postavili v roku 1973. Vlastníkom budovy je od roku 2004 spoločnosť Lordship. V roku 2008 bola realitná kríza a pre nerentabilitu hotela ho musel vlastník zatvoriť v roku 2011. V júni 2018 sa fasáda chátrajúceho hotela zmenila vďaka streetart festivalu na jedno z najväčších umeleckých diel v histórii Slovenska.