Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

Bratislava vypracovala koncepciu rozvoja centier voľného času

Ilustračné foto. Foto: TASR – Silvia Tannhauserová

V koncepcii si mesto určilo sedem priorít, z ktorých každá má isté ciele.

Bratislava 16. septembra (TASR) – Bratislava vypracovala koncepciu rozvoja centier voľného času v jeho pôsobení. V rámci nej plánuje organizačnú zmenu v štruktúre centier. Spočívať bude v zlúčení v súčasnosti piatich samostatných CVČ a ich elokovaných pracovísk do podoby jedného CVČ, ktoré sa od 1. januára 2022 stane nástupníckou organizáciou. Tou bude CVČ Gessayova 6. Vyplýva to z materiálu, o ktorom bude vo štvrtok rokovať mestská školská komisia a neskôr má o ňom rozhodovať aj bratislavské mestské zastupiteľstvo.

Koncepcia sa zamerala na rozvoj a transformáciu centier na moderné CVČ poskytujúce nie len kvalitné voľnočasové služby pre deti a mladých ľudí, ale aj miesta pre rozvoj komunitného života a ďalší rozvoj budúcich generácií v oblastiach podpory, neformálneho vzdelávania a informálneho učenia sa.

„Koncepcia predstavuje rámec možných opatrení a jej cieľom je usmerňovať ďalší rozvoj, ktorým sa budú adresovať už konkrétne priority, ciele alebo všeobecnejšie aspekty," spresnilo mesto v dokumente.

Pre naplnenie cieľov koncepcie je podľa samosprávy potrebná organizačná zmena v štruktúre bratislavských CVČ, a to zlúčenie aktuálne piatich samostatných centier a ich elokovaných pracovísk (CVČ Štefánikova 35, CVČ Kulíškova 6, CVČ Hlinícka 3, CVČ Pekníkova 2 a CVČ Gessayova6) do podoby jedného CVČ, ktoré sa stane nástupníckou organizáciou.

„Zariadenia, ktoré organizačnou zmenou súčasnej štruktúry stratia status centra voľného času, budú naďalej fungovať s rovnakým rozpočtom, rovnakými kapacitami a na rovnakej adrese (v rámci rovnakých priestorov), tak ako doteraz v rámci statusu elokovaných pracovísk CVČ Gessayova 6, ktoré sa stane nástupníckou organizáciou," vysvetlil magistrát. Organizačnú zmenu však musia ešte odobriť bratislavskí mestskí poslanci.

Základným princípom koncepcie je podľa bratislavskej samosprávy snaha zachovať, zlepšiť a rozšíriť. V procese prípravy dokumentu identifikovala nevyužitý potenciál toho, čím by CVČ mohli byť v budúcnosti. „Hlavným cieľom koncepcie je poskytnúť dostatočnú predstavu toho, akým spôsobom môže hlavné mesto tento potenciál v blízkej budúcnosti využiť a naplniť," uviedlo mesto.

Potenciál vníma najmä v kontexte rozšírenia pôsobnosti CVČ smerom k oblasti práce s mládežou, novým činnostiam postaveným na potrebe adresovať kľúčové témy spoločnosti, oblasti programov a tém neformálneho vzdelávania a infernálneho učenia sa. Taktiež aj k oblasti podpory a rozvoja komunitného života v Bratislave.

V koncepcii si mesto určilo sedem priorít, z ktorých každá má isté ciele. Medzi priority napríklad zaradilo inovatívne prístupy a rozvoj aktuálnej voľnočasovej činnosti a ponuky centier, dôraz na systematickú inklúziu a podporu detí a mladých ľudí zo znevýhodneného prostredia a dostupnosť centier pre všetkých. Taktiež aj podporu a aktívne otváranie tém duševného zdravia, prevencie pred závislosťami, prejavmi násilia či extrémizmu a negatívnymi dôsledkami nočného života mladých.