Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Bratislava zabezpečí výstavbu vyše 180 náhradných nájomných bytov

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Mesto ale podľa primátora musí zabezpečiť bývanie pre 580 rodín.

Bratislava 25. augusta (TASR)- Hlavné mesto SR chce zabezpečiť výstavbu viac ako 180 náhradných nájomných bytov. Bratislavská samospráva vyhlásila verejné obstarávanie, ktoré sa týka komplexného zabezpečenia prípravy a výstavby 116 náhradných nájomných bytov v mestskej časti Dúbravka na ulici Na vrátkach. "Následne bude vyhlásená aj verejná súťaž na výstavbu 68 bytov v Dúbravke na ulici Pri Kríži, podľa projektovej dokumentácie obstaranej Generálnym investorom Bratislavy," informuje na svojej webovej stránke magistrát.

"Momentálne pracujeme na zabezpečení prvých 180 bytov. Musíme, ale zabezpečiť bývanie pre 580 rodín," priblížil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Podľa jeho slov podmienky, ktoré vyplývajú zo zákona v rámci obstarania náhradného nájomného bývania, dostatočne nepokrývajú trhovú kúpnu cenu za meter štvorcový (m2) obytnej plochy v hlavnom meste. Magistrát v tomto smere naďalej rokuje s ministerstvom dopravy.

Na základe prieskumu trhu a rokovaní s potenciálnymi investormi zároveň samospráva spustí v najbližších dňoch aj obstarávanie na ďalšie projekty a byty, či už hotové, alebo pred dokončením. "Projekty by však mali byť ukončené v čo najkratšom čase a na základe podmienok, ktoré vyplývajú zo zákona o poskytovaní dotácií na obstaranie náhradných nájomných bytov," upozorňuje mesto.

Bratislava je zo zákona povinná zabezpečiť do konca roka 2016 približne 580 bytov a poskytnúť tak náhradné nájomné bývanie nájomcom, ktorým bol právoplatne priznaný nárok na bytovú náhradu a ktorí sú zapísaní v príslušných zoznamoch. "Ide o bytové náhrady, ktoré musia byť v požadovanej štruktúre, takzvanej izbovosti a so zákonom stanoveným štandardom vybavenosti," vysvetľuje magistrát.

Predstavitelia Bratislavy v máji uviedli, že opätovne navrhnú ministerstvu dopravy, aby ľudia z reštituovaných domov dostali namiesto náhradných bytov finančnú kompenzáciu. K takémuto riešeniu sa prikláňajú predovšetkým dotknutí obyvatelia, legislatíva to ale neumožňuje. Optimisticky to preto nevidela na jar ani samospráva.

Už v minulosti sa pritom uskutočnili medzi rezortom dopravy a bratislavskou samosprávou rokovania, na ktorých sa opakovane otvárala otázka finančnej náhrady. Ministerstvo však podľa hlavného mesta pristúpilo len na model spolufinancovania a nadobudnutia bytu do podielového spoluvlastníctva obce a žiadateľa. Zo strany žiadateľov o tento návrh nebol podľa magistrátu záujem, preto sa v takomto riešení situácie nepokračovalo.