Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislava zatiaľ nevie, čo bude robiť s ruským gangom Nočných vlkov

Ruský prezident Vladimír Putin (vľavo) sa rozpráva s vodcom motorkárskej skupiny Noční vlci Alexandrom Zaldostanovom (vpravo), známym pod prezývkou Chirurg, počas návštevy tohot klubu v Jalte 12.júla 2012. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová pre TASR uviedla, že mesto bude situáciu okolo plánovaného prejazdu Nočných vlkov monitorovať.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Bratislava ani mesto Stupava sa zatiaľ nezaoberajú zákazom zhromaždenia na svojom území pre ruský motorkársky gang Noční vlci. Na vydanie zákazu zhromaždenia pre tento gang vyzvali samosprávy predstavitelia SDKÚ-DS.

Hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová pre TASR uviedla, že mesto bude situáciu okolo plánovaného prejazdu Nočných vlkov monitorovať. "Pokiaľ by účastníci chceli usporiadať v Bratislave akékoľvek zhromaždenie, musia si splniť ohlasovaciu povinnosť," pripomenula hovorkyňa. "Zatiaľ sme sa touto otázkou nezaoberali, nikto nás s požiadavkou na organizáciu zhromaždenia neoslovil," informovala v podobnom duchu prednostka Stupavy Zuzana Lovíšková. "Témou dňa to nie je ani pre Malacky," uviedol primátor okresného mesta na Záhorí Juraj Říha.


Výzvu obciam a mestám, aby zvážili zákaz zhromaždenia pre motorkársky gang Noční vlci pri jeho prejazde územím Slovenska, adresovalo SDKÚ-DS samosprávam v nedeľu (19.4.). Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo poukázal na to, že viacerí členovia gangu sa chvália tým, že sa zapojili do bojov na východe Ukrajiny na strane proruských separatistov, čo je z jeho pohľadu porušením medzinárodného práva. "Nesmieme dovoliť, aby bolo Slovensko miestom, kde budú Putinovi motorkári obhajovať či dokonca podnecovať vojnu či ďalšie porušovanie medzinárodného práva," uviedol Frešo.

Predseda sekcie strany pre spravodlivosť a bezpečnosť Ján Keselý skonštatoval, že ak motorkári budú mať platné schengenské víza, nemal by im nikto brániť v pohybe cez členské krajiny EÚ. Poukázal však na to, že samosprávy môžu zakázať ich zhromaždenia na území Slovenska. "To dokonca musia mestá a obce urobiť vtedy, ak by účel zhromaždenia smeroval napríklad k výzve popierať alebo obmedzovať osobné, politické alebo iné práva občanov pre ich národnosť, pohlavie, rasu, pôvod, politické alebo iné zmýšľanie,“ pripomenul. "Samosprávy môžu zhromaždenia zakázať aj vtedy, ak existuje riziko, že dôjde k násiliu či porušovaniu zákonov, ústavy a medzinárodných zmlúv, ktorými je Slovenská republika viazaná," dodal člen SDKÚ-DS. 

Motorkársky gang Noční vlci plánuje od konca apríla prejsť 5000 kilometrov z Moskvy do Berlína, kde chcú jeho členovia osláviť koniec 2. svetovej vojny. Na svojej trase sa chystajú prejsť cez Bielorusko, Poľsko, Česko, Slovensko a Rakúsko. Do trasy je začlenený aj úsek medzi Brnom a Bratislavou.