Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislava

Informácie o odmenách poslancov bude aktívne zverejňovať aj Petržalka

Zastupiteľstvo MČ Bratislava-Petržalka Foto: TASR

Takéto informácie boli doteraz dostupné následne, ak o ne občan požiadal miestny úrad podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Bratislava 6. októbra (TASR) – Obyvatelia bratislavskej Petržalky budú mať lepší prehľad o finančnom ohodnotení svojich volených zástupcov. Od decembra budú totiž na webovej stráne mestskej časti zverejňované mzdy, platy, odmeny a platové pomery ako miestnych poslancov a starostu, tak aj oboch jeho zástupcov a tiež prednostu miestneho úradu.

Takéto informácie sú doteraz dostupné následne, ak o ne občan požiada miestny úrad podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Na webovej stránke je zároveň zverejnený odmeňovací poriadok, avšak ten obsahuje tabuľku s koeficientmi, ktoré je zložitejšie vypočítať a dostať sa k výslednej sume. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo bol vypracovaný materiál o aktívnom zverejňovaní takýchto údajov, keďže mnohí si myslia, že informácie by mali byť zverejňované.

Od decembra sa tak budú každý mesiac prinášať informácie o finančnom hodnotení poslancov na rokovaní miestneho parlamentu, na zasadnutí miestnej rady, v súvislosti s prácou v miestnych komisiách, za členstvo v dozorných radách či za vykonávanie funkcie sobášiaceho. Takéto údaje sa ale týkajú aj výkonu činnosti, ktorá sa uchádza nielen z rozpočtu mestskej časti, ale aj z rozpočtu hlavného mesta a Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

Od augusta takéto informácie zverejňuje aj Staré Mesto. To mesačne vo forme tabuľky prináša celkové informácie o mzde, plate, platových pomeroch a iných finančných náležitostiach za výkon funkcie, resp. výkon pracovnej činnosti starostu, zástupcov starostu, prednostu miestneho úradu, ako aj poslancov miestneho zastupiteľstva.

Materiál bol koncom júna predložený do miestneho zastupiteľstva už po druhý raz. Prvýkrát sa tak stalo v minulom volebnom období, pred komunálnymi voľbami, čo mnohí považovali za PR. Niektorí poslanci však aktívne zverejňovanie považujú za samozrejmosť, a tak sa rozhodli návrh opätovne predložiť na rokovanie zastupiteľstva. Odôvodňovali to aj tým, že ak sú platení z verejných zdrojov, takéto príjmy by nemali byť utajené, aj keď si občania môžu takéto údaje vypýtať od miestneho úradu na základe patričného zákona.

"Keď si objednávame akúkoľvek službu, tak jedna z prvých otázok je, koľko za to zaplatíme. Väčšinou chceme, aby to bolo napísané na cenníku, aby sme sa vedeli dopredu zorientovať. V komunálnych voľbách, keď nás volili občania, tak si u nás tiež objednávali nejakú službu a majú plné právo vedieť, koľko za tú službu platia," argumentoval poslanec Viktor Muránsky. Nie každý s tým ale súhlasil, poslankyňa Barbora Oráčová sa na margo toho vyjadrila, že "nie je na predaj" a podľa nej je nepatričné, aby si niekto "pozeral môj cenník".

Podľa poslanca Vladimíra Palka stačí, že mestská časť zverejnila pravidlá odmeňovania. "Poslanec, ktorý nedokáže vysvetliť voličom, že zarába minimálnu mzdu spred dvoch rokoch, tak sa môže aj roztrhať a nevysvetlí to žiadnym iným spôsobom," hovorí poslanec, ktorý takýto návrh považuje za zbytočné zaťažovanie úradu. O komplikáciách bol presvedčený aj poslanec Kristián Straka, ktorý zároveň podotkol, že podľa neho by sa zároveň malo zverejňovať aj to, za akú prácu je poslanec takto finančne hodnotený, prípadne čo urobil alebo neurobil.

S praktickou náročnosťou však nesúhlasili napr. predkladatelia materiálu, podľa ktorých ide len o jeden z údajov, ktorý treba doplniť do tabuľky. Súhlasil s nimi aj starosta Radoslav Števčík. "Nepredpokladám, že by tam malo dôjsť ku komplikácii alebo že by to mala byť príliš veľká záťaž pre úradníkov," skonštatoval. Návrh nakoniec prešiel, keď ho podporilo 14 z 22 prítomných poslancov.

Zverejňovanie príjmu verejných funkcionárov mestskej časti funguje napr. aj v Karlovej Vsi. Podľa údajov z webovej stránky si tu občania nájdu informácie od začiatku minulého roka, a to nielen v rámci mestskej časti, ale prípadne aj hlavného mesta či kraja.