Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislava

Bratislavčania môžu do Burzy nápadov posielať podnety do konca júla

MHD Bratislava Foto: TASR/Tomáš Halász

Zaslané nápady následne posúdia odborní garanti.

Bratislava 18. júla (TASR) - Bratislavčania môžu posielať magistrátu svoje nápady na zlepšenie služieb alebo verejného priestoru v hlavnom meste ešte do konca júla. Mestský projekt Burza nápadov, ktorý predstavuje prvú fázu pri tvorbe Občianskeho rozpočtu na budúci rok, sa totiž blíži ku koncu. Bratislavská samospráva už eviduje desiatky návrhov na zlepšenie života v meste.  

"Burza nápadov umožňuje občanom byť už od prvopočiatku pri tvorbe občianskeho rozpočtu. Nie mesto určí témy, ale ľudia na základe toho, čo poznajú, vidia a aké témy ich zaujímajú," vysvetlila námestníčka primátora Bratislavy Iveta Plšeková. Magistrát očakáva, že občania alebo občianske združenia poskytnú nápady, čo a ako treba v hlavnom meste zlepšiť v doprave, kultúre, športe či životnom prostredí a na čo je potrebné vyčleniť mestské peniaze. Zber nápadov prebieha do konca mesiaca prostredníctvom formulára, ktorý môže verejnosť vyplniť na webovej stránke mesta alebo osobne v budove magistrátu.

Zaslané nápady následne posúdia odborní garanti. V septembri začne fungovať Rada pre Občiansky rozpočet pre rok 2016, zložená z odborných garantov a občianskych združení, ktoré zastupujú najväčšie komunity v Bratislave. Rada má pripraviť koncom septembra verejné prerokovanie vytriedených projektov.

"V októbri sa už môže začať hlasovanie opäť na internete, ale aj osobne, za projekty, ktoré si ľudia vyberú, že sa im najviac páčia. Tie sa potom ocitnú v budúcoročnom rozpočte pod hlavičkou Občianskeho rozpočtu," uviedla námestníčka primátora. Samospráva plánuje vyčleniť na tento rozpočet zhruba 50.000 eur. Podľa magistrátu táto suma nemusí byť konečná. Záležať to bude od mestských poslancov či finančnej kondície hlavného mesta.