Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislavčania môžu zoológom pomôcť zmapovať výskyt užovky stromovej

Na archívnej snímke hasič ukazuje užovku stromovú. Foto: TASR/KR HaZZ Trenčín

Autori prieskumu pripomínajú, že užovky stromové veľmi často žijú v blízkosti ľudí - v záhradách či okolí domov všeobecne.

Bratislava 17. júna (TASR) - Obyvatelia hlavného mesta môžu aj tento rok pomôcť zoológom zmapovať výskyt najväčšieho a najohrozenejšieho hada na Slovensku - užovky stromovej. Fotografie, prípadne video, s označením miesta, kde sa had vyskytol, možno poslať prostredníctvom facebookovej stránky Výskyt užovky stromovej v Bratislave.

Počet príspevkov mapujúcich výskyt chráneného živočícha v roku 2020 prekročil číslo 250, celkovo je už zaznamenaných 489 prípadov, v roku 2021 pribudlo zatiaľ 54 záznamov, ostatný v stredu 16. júna z Lamača. Autori prieskumu pripomínajú, že užovky stromové veľmi často žijú v blízkosti ľudí - v záhradách či okolí domov všeobecne.

Užovka stromová je najväčší had na Slovensku. V dospelosti dosahuje 130 až 180 centimetrov. Obýva teplejšie lesy, kroviská, zarastené okraje polí, parky a záhrady. Hojnejšie sa vyskytuje iba v Malých Karpatoch, predhoriach Štiavnických vrchov a vo Vihorlatských vrchoch.