Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

V Bratislave je najviac snehu na Slovensku v rámci nižších polôh

Zasnežená Bratislava 28. decembra 2014. Foto: TASR

Na Kolibe v Bratislave, kde SHMÚ sídli, dnes namerali výšku snehovej pokrývky 13 centimetrov. V Čadci na Kysuciach na severe Slovenska je len 10 centimetrov snehu.

Bratislava 31. december (TASR) – Obyvatelia hlavného mesta sa môžu tešiť počas dnešného Silvestra z prírodného snehu viac než inde na Slovensku. V Bratislave je ho totiž najviac spomedzi nižších polôh v celej krajine.

Na základe aktuálnych údajov z dnešného rána to skonštatoval meteorológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Norbert Polčák.

Na Kolibe v Bratislave, kde SHMÚ sídli, dnes namerali výšku snehovej pokrývky 13 centimetrov. V Čadci na Kysuciach na severe Slovenska je len 10 centimetrov snehu. Plaveč na východnom Slovensku má 9 centimetrov.

„Na západnom Slovensku máme šťastie a Bratislavčania si budú môcť vychutnať po rokoch pravý zimný Silvester,“ zhodnotil Polčák. Situácia je podľa neho nezvyčajná.

Snehovú pokrývku môžu obyvateľom hlavného mesta závidieť aj mnohé vyššie položené slovenské lokality, kde býva snehu spravidla viac. V najchladnejšom mieste na Slovensku – Oravskej Lesnej, v nadmorskej výške 780 metrov mali dnes ráno 14 centimetrov, čo je porovnateľné s Bratislavou.

V Poprade je momentálne nesúvislá snehová pokrývka a na Štrbskom Plese vo výške nad 1300 metrov nad morom je 15 centimetrov snehu, priblížil Polčák. Je to dôsledkom toho, že severné časti územia Slovenska nezasiahlo sneženie, ktoré prišlo po Vianociach.

V Bratislave nie je pritom snehová pokrývka rovnomerná. Priamo v meste je ho menej. V Mlynskej doline dnes ráno SHMÚ zaznamenal 7 cm a na letisku v Ivánke 3 cm.

O niečo viac snehu ako v Bratislave na Kolibe je severnejšie v Malých Karpatoch. Modra Piesok hlásila 14 cm. V Piešťanoch a Nitre SHMÚ nameral 3 cm, v Hurbanove 2 cm, v Dudinciach 6 cm, v Žiline 3 cm a v Sliači 2 cm. Lučenec dnes ráno hlásil výšku snehovej pokrývky len 1 centimeter.