Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislava

Bratislavská polícia pokračuje vo výcviku 23 nových príslušníkov

Ilustračná snímka. Foto: EASYFOTO TASR - Kristína Mayerová

Cieľom kurzu odbornej spôsobilosti je pripraviť budúcich mestských policajtov na výkon služby po praktickej a teoretickej stránke, priblížil náčelník bratislavskej mestskej polície Miroslav Antal.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Mestská polícia v Bratislave pokračuje vo výcviku nových príslušníkov. Vo svojom vlastnom vzdelávacom centre otvára ďalší kurz s 23 policajtmi. V kurze je zapísaných osem žien a 15 mužov. Čakajú na nich tri mesiace teoretickej a praktickej prípravy, ktorú zakončia skúškami v decembri. TASR o tom informovala hovorkyňa bratislavskej mestskej polície Barbora Krajčovičová.

Mestská polícia Bratislava tak školí nových kolegov špeciálne pre potreby hlavného mesta. Jej školiace centrum vítajú aj záujemcovia o prácu mestského policajta, keďže nemusia cestovať za vzdelaním do iných miest. "Cieľom kurzu odbornej spôsobilosti je pripraviť budúcich mestských policajtov na výkon služby po praktickej a teoretickej stránke," priblížil náčelník bratislavskej mestskej polície Miroslav Antal.

Prostredníctvom teoretickej výučby sa majú noví policajti naučiť orientovať v právnych otázkach, správne si vyložiť konkrétne situácie, s ktorými sa stretnú v uliciach hlavného mesta. Osvojiť si tiež majú všeobecne záväzné právne predpisy, ktorými sú napríklad zákon o obecnej polícii, priestupkový a trestný zákon, správny poriadok či zákon o cestnej premávke.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Martin Baumann


Súčasťou kurzu je aj fyzická príprava. Študentov čaká výcvik, počas ktorého sa naučia používať donucovacie prostriedky a zákroky proti páchateľom trestných činov či priestupkov. Naučia sa tiež, ako manipulovať so zbraňou, ale aj ako poskytovať prvú pomoc. "Je nesmierne dôležité, aby policajti dokázali pohotovo a správne reagovať na rôzne, mnohokrát aj vyhrotené situácie, s ktorými sa v teréne stretnú. Naši vlastní inštruktori, ako aj lektori z Policajnej akadémie, sa im preto snažia odovzdať čo najviac z ich vedomostí a skúseností," uviedol Antal.

V septembri rady mestskej polície v hlavnom meste posilnilo 16 nových mestských policajtov. Boli prvými absolventmi vlastného školiaceho strediska mestskej polície po ôsmich rokoch, kedy absentovalo v Bratislave školiace stredisko.

Mestská polícia v Bratislave mala k 1. augustu 358 zamestnancov, z toho bolo 300 policajtov a 58 občianskych zamestnancov. Náčelník na jar tohto roka uviedol, že za ideálne považuje mať 550 a viac policajtov, aj preto spustili masívnejšiu náborovú kampaň. V druhej polovici októbra avizujú novú kampaň. Ďalší vzdelávací kurz je naplánovaný na január 2022.