Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Bratislavská Rača bude hospodáriť s rozpočtom 9,4 milióna eur

Starosta Rače Peter Pilinský Foto: TASR/Martin Baumann

Výška rozpočtu na rok 2016 je porovnateľná s tým tohtoročným.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Bratislavská mestská časť Rača bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom 9,4 milióna eur. Na svojom dnešnom rokovaní ho schválili račianski miestni poslanci. Výška rozpočtu na rok 2016 je porovnateľná s tým tohtoročným. V bežných príjmoch je však rozpočtovaná suma vyššia o zhruba 300.000 eur, a to najmä z dôvodu očakávaných vyšších príjmov z dane z príjmov fyzických osôb. TASR o tom informovala hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková.

Podstatný rozdiel oproti roku 2015 spočíva najmä v zmene zdrojov príjmov z kapitálových na finančné operácie. Tento rok dostala mestská časť do rozpočtu takmer dva milióny eur vo forme kapitálových príjmov, predovšetkým ako nenávratné finančné prostriedky z fondov EÚ a štátneho rozpočtu za realizované projekty v rámci Integrovanej stratégie rozvoja mestských oblastí (ISRMO). "V roku 2016 budeme nespotrebovanú časť týchto prostriedkov zapájať do rozpočtu vo forme finančných operácií, ako použitie Fondu rozvoja Rače," povedala prednostka Miestneho úradu v Rači Jana Pešková.

Kapitálové výdavky, ako rozvojová časť rozpočtu, sú smerované najmä do obnovy ďalších budov. Podľa račianskeho starostu Petra Pilinského na jar začne samospráva s rekonštrukciou a nadstavbou budovy materskej školy Barónka, kde pribudnú dve triedy. "Nasledovať bude kompletná rekonštrukcia budovy materskej školy Pri Šajbách," podotkol starosta. Na tieto dve akcie Rača v tomto roku dostala aj dotáciu z ministerstva školstva, a to 110.000 eur a 55.000 eur.

"Vyčlenili sme aj finančné prostriedky na druhú splátku kúpy budovy na Novohorskej ulici, ktorá je taktiež určená na prebudovanie na novú materskú školu, pričom v roku 2016 prebehnú všetky prípravné a projektové práce," uviedol Pilinský.

Schválené sú aj výdavky na rekonštrukciu budovy, kuchyne a jedálne v areáli nového denného stacionára pre seniorov na Plickovej ulici, na ktorú Rača podala žiadosť o dotáciu z envirofondu. Pokračovať budú tiež práce na vypracovaní územných plánov zóny Krasňany a Východné a rekonštrukcie viacerých detských ihrísk.