Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislavské športové gymnázium si pripomenulo 30. výročie založenia

Veronika Zuzulová. Foto: UNIQA

Na slávnosti sa zúčastnil aj predseda NR SR Peter Pellegrini, prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Bratislava 20. februára (TASR) - Športové gymnázium (ŠG) v Bratislave na Ostredkovej ulici si vo štvrtok (19.2.) na slávnostnej akadémii v ružinovskom Dome kultúry pripomenulo 30 rokov od svojho založenia. Na slávnosti sa zúčastnil aj predseda NR SR Peter Pellegrini, prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Zriaďovateľom školy je kraj. „Deň s veľkým D nastal 1. septembra 1984. Prvý riaditeľ školy Igor Mojžiš zrealizoval myšlienku vytvorenia športovej školy,“ pripomenul terajší riaditeľ Vladimír Paulík. V školskom roku 1984/85 zasadli do lavíc prví študenti - športovci. Boli otvorené 4 triedy a prvými športovcami boli atléti, plavci a športoví gymnasti. V ďalších rokoch pribudli ďalšie športové odvetvia, ktoré tvorili tzv. kmeňové športy školy - cyklistika, zápasenie, volejbal dievčat a džudo.

Škola sa pýši tým, že mala 26 olympionikov, štyria žiaci sa zúčastnili na OH mládeže. V roku 2004 na OH v Aténach získal džudista Jozef Krnáč striebornú medailu, v súčasnosti je trénerom ŠG. Celkovo športovci gymnázia získali na OH, MS, ME, EYOF a univerziádach 187 medailí, z toho 63 zlatých, 48 strieborných a 76 bronzových.

Za 30 rokov jestvovania školy ukončilo štúdium maturitnou skúškou viac ako 1300 športovcov. Z tých známejších, vrátane spomínaného džudistu Jozefa Krnáča, sú to tenisti Dominik Hrbatý, Ján Krošlák, Jeanette Husárová, Ľubomíra Kurhajcová, Martina Suchá a Martin Kližan, zjazdová lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová, hokejisti Adam Bezák a Jaroslav Janus, snoubordistka Jana Šeďová, športový gymnasta Samuel Piasecký, vodný slalomár Matej Beňuš, cyklisti Filip Polc, Jozef Žabka, Martin Liška a Alžbeta Pavlendová.


Vo funkcii riaditeľa pôsobil 23 rokov Vladimír Miller, terajší viceprezident SOV. „Pôvodne som nastúpil na jedno päťročné funkčné obdobie, napokon z toho bolo 23 rokov,“ povedal pre TASR V. Miller a dodal: „Mal som šťastie pohybovať sa medzi mladými ľuďmi, podieľať sa na ich tréningovom procese. Našiel som zmysel práce toho, čo robím. Vydržal som aj v dobrých, aj v zlých rokoch. Dnes sa teším, že škola dokázala výsledkami, že má svoje opodstatnenie.“

Súčasťou slávnostnej akadémie bolo aj vyhlásenie desiatky najúspešnejších športovcov gymnázia za rok 2014: 1. Richard Macúš, vodný slalom. 2. Martin Antol, quadraton. 3. Igor Takáč, športová gymnastika. 4. Rebecca Šramková. 5. Richard Šikyňa, motokros. 6. Barbora Mokošová, športová gymnastika. 7. Veronika Jančová, futbal. 8. Sebastián Sulka, BMX bikros. 9. Christián Pavlas, ľadový hokej. 10. Martin Kvetko, zápasenie.