Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Poslanci chcú zastaviť výberové konanie na šéfov rôznych organizácií

Bratislava, ilustračné foto Foto: TASR - Štefan Puškáš

Podľa poslancov by mal proces výberu prebehnúť transparentne a s účasťou verejnosti.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Časť bratislavských poslancov žiada primátora Iva Nesrovnala, aby zastavil výber riaditeľov príspevkových organizácií mesta. Dôvodom je neúčasť poslancov mestského zastupiteľstva, odbornej a občianskej verejnosti vo výberovej komisii.

"S poľutovaním sme prijali medializované informácie, že komisia na výber nového vedenia príspevkových organizácií je zložená len z nominantov magistrátu. Takýto postup znižuje kontrolu verejnosti nad výberovým procesom a obchádza poslancov mestského zastupiteľstva pri výbere kandidátov pre záverečné hlasovanie v mestskom zastupiteľstve," uviedli v stanovisku poslanci za Bratislavský klub. Medzi podpísanými sú napríklad Gábor Grendel či Ondrej Dostál.

Podľa poslancov by mal proces výberu prebehnúť transparentne a s účasťou verejnosti. Chcú tiež zverejniť životopisy kandidátov aj ich verejné prezentácie. "Žiadame primátora pozastaviť výberové konania až dovtedy, kým budú zadefinované a zverejnené pravidlá výberu a do výberovej komisie doplnení zástupcovia poslancov, odbornej a občianskej verejnosti. V opačnom prípade nebudeme môcť považovať proces výberu riaditeľov príspevkových organizácií a mestskej polície za transparentný," upozorňujú poslanci.

O posty riaditeľov šiestich príspevkových organizácií hlavného mesta má bojovať 36 kandidátov. Toľkých z celkovo 40 uchádzačov posunula výberová komisia do ďalšieho kola. Výsledky týchto výberových konaní má schvaľovať mestský parlament na svojom septembrovom zasadnutí.

Mesto vyberá riaditeľov pre príspevkové organizácie Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (5 kandidátov), Generálny investor Bratislavy (4 kandidáti), MARIANUM - Pohrebníctvo mesta Bratislavy (6 kandidátov), Mestské lesy (7 kandidátov), Správa telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta SR Bratislava (8 kandidátov) a Zoologická záhrada (6 kandidátov). Výberové konanie je aj na post náčelníka bratislavskej mestskej polície.