Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislava

Bratislavský primátor I. Nesrovnal kontroloval stav nocľahární v meste

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, archívna snímka Foto: TASR - Štefan Puškáš

Mesto tvrdí, že je pripravené v prípade potreby zabezpečiť núdzové zvýšenie kapacít v existujúcich nocľahárňach, zvýšiť činnosť terénnej sociálnej služby, otvoriť denné centrá na prenocovanie.

Bratislava 16. decembra (TASR) – Hlavné mesto každoročne monitoruje kapacitné stavy v nocľahárňach, ktoré slúžia na prenocovanie ľudí bez domova aj počas mrazivých dní. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal preto vo štvrtok (15.12.) navštívil troch poskytovateľov sociálnych služieb v nízkoprahových nocľahárňach, aby skontroloval stav kapacít zariadení. Ide o pravidelnú kontrolu pripravenosti mesta v prípade vzniku kritickej situácie, keď napríklad vonku dlhodobo klesne teplota vzduchu pod mínus desať stupňov Celzia. TASR o tom informovala Iveta Kešeľáková z oddelenia komunikácie bratislavského magistrátu.

"Snažíme sa monitorovať situáciu s ľuďmi bez domova tak, aby sme v prípade príchodu tuhých mrazov vedeli reagovať rýchlo. V prípade potreby sme tak ako každý rok aj teraz pripravení postaviť stanový tábor," priblížil Nesrovnal.

Mesto tvrdí, že je pripravené v prípade potreby zabezpečiť núdzové zvýšenie kapacít v existujúcich nocľahárňach, zvýšiť činnosť terénnej sociálnej služby, otvoriť denné centrá na prenocovanie. Taktiež zabezpečiť transport do nocľahární i mobilný výdaj stravy. "V súčasnosti intenzívne prebieha monitoring kapacít všetkých zariadení poskytujúcich možnosť nocľahu či prechodného bývania, respektíve pobytových sociálnych služieb pre ľudí bez domova. Mimovládne organizácie hlásia síce zvýšenie kapacít, ale stav zatiaľ nie je alarmujúci," podotkla Kešeľáková.

Vo svojom rozpočte má hlavné mesto finančnú rezervu pre prípad riešenia krízovej udalosti, napríklad zriadenia stanového tábora v priestoroch nocľahárne Mea Culpa na Hradskej v bratislavskej Vrakuni. Bratislava má taktiež pripravený manuál pre prípad nepriaznivých klimatických podmienok v zimnom období. Na zostavovaní a prípadnej realizácii krízového plánu mesto spolupracuje s neziskovými organizáciami, mestskými časťami a pomáhajúcimi organizáciami.

Mea Culpa je najstarším bratislavským útulkom pre ľudí bez domova v Bratislave s kapacitou 36 lôžok, z ktorých je osem vyčlenených pre ženy. Ďalší registrovaní poskytovatelia nocľažnej služby v Bratislave sú občianske združenie Domov pre každého s dvoma nocľahárňami na Ivanskej ceste a Hradskej ulici s celkovou kapacitou 125 lôžok a nocľaháreň sv. Vincenta De Paul blízko bratislavského letiska s kapacitou 200 lôžok pre ľudí bez prístrešia.

V Bratislave žije minimálne 2064 ľudí bez domova, z toho je 1780 dospelých a 284 detí. Je to výsledok historicky prvého výskumu a sčítania, ktoré sa uskutočnilo v novembri. Odhadovaný počet týchto osôb je však až okolo 5000.