Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

Bratislavský primátor Nesrovnal ocenil aktívnych seniorov

Primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal odovzdal v rámci slávnostného programu štyrom aktívnym bratislavským seniorom ocenenie Senior roka a Úrad vlády SR FOTO TASR Andrej Galica

Ocenenie získala aj dlhoročná členka Slovenského Červeného kríža Eva Weissová, ktorá je propagátorkou darcovstva krvi a angažovala sa i v združení zdravotne postihnutých.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal dnes ocenil štyroch seniorov, ktorí sa aj na dôchodku aktívne angažujú vo verejnom živote alebo nezištne pomáhajú iným napríklad odovzdávaním svojich skúseností. V Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca na slávnosti Kytica pozdravov udelil trom ženám a jednému mužovi ocenenie Senior roka 2015. Spolu s diplomom dostali ocenení aj krištáľovú kocku, na ktorej boli vygravírované dominanty hlavného mesta, informovala TASR Monika Voleková z oddelenia komunikácie a marketingu hlavného mesta.


Jednou z ocenených je pedagogička Zuzana Marková, ktorá ostala činorodou aj v seniorskom veku. Je aktívna v Rade seniorov, spolupracuje s miestnym úradom v Dúbravke i dennými centrami. Ocenenie dostala za plnenie úloh z programu aktívneho starnutia s dôrazom na celoživotné vzdelávanie a rozvoj kurzov počítačovej gramotnosti i za jej talent pri organizovaní kultúrnych, spoločenských a športových aktivít.

Terézia Sokolová, ďalšia z ocenených, zase 30 rokov pracovala ako vychovávateľka v detských jasliach. Je spoluzakladateľkou krúžku jogy, ktorú aj predcvičuje, krúžku šikovných rúk i debatného krúžku. Zabezpečuje tiež výdaj stravy pre seniorov z Trnávky a organizuje výlety na športové či kultúrne podujatia.

Ocenenie získala aj dlhoročná členka Slovenského Červeného kríža Eva Weissová, ktorá je propagátorkou darcovstva krvi a angažovala sa i v združení zdravotne postihnutých. Dnes pracuje v Jednote dôchodcov Slovenska, ktorú zastupuje v Rade seniorov Bratislavy. Weissová je tiež dlhoročnou členkou volebných komisií, vystupuje vo folklórnom pásme Petržalská svadba a vedie zmierovaciu komisiu lesného spoločenstva v Záhorskej Bystrici. Aj v zrelom veku si stále dopĺňa vedomosti, študuje na Univerzite tretieho veku a na kurzoch si zvyšuje svoju počítačovú gramotnosť.

Jediným mužom medzi ocenenými je Anton Hulman, ktorý pracoval v stavebnom podniku a svoje schopnosti preukázal i pri príprave a realizácii diaľničných stavieb na Slovensku. Dnes aktívne spolupracuje pri činnosti Denného centra seniorov na Stromovej ulici aj Základnej organizácie Jednoty dôchodcov. Založil tiež klub seniorov a svoj čas venuje i občianskemu združeniu Naše Kramáre.

"Ocenili sme inšpiratívne osobnosti. Ľudí, ktorí nielen počas aktívneho života, ale aj na dôchodku vstupujú do verejného života, pomáhajú pri organizovaní kultúrnych, spoločenských, vzdelávacích a športových akcií či motivujú ľudí k dobrovoľníctvu," povedal primátor. Osobnosti z radov bratislavských seniorov vybrala komisia magistrátu začiatkom októbra z niekoľkých desiatok nominácií.

Už tradične oceňuje pamätným listom jedného bratislavského seniora aj Úrad vlády Slovenskej republiky. Tento rok ocenenie získala Valéria Balúchová za svoju dlhoročnú prácu v prospech bratislavských seniorov v Jednote dôchodcov Slovenska.

Pre účastníkov a ich blízkych dnes v paláci pripravila Základná umelecká škola na Istrijskej ulici v Devínskej Novej Vsi aj kultúrny program. Podujatie Kytica pozdravov je súčasťou tohtoročného Seniorfestu, ktorý trvá v hlavnom meste počas celého októbra.