Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislava

BSK uvažuje o vytvorení náučno-zábavného parku v Petržalke

Ilustračné foto.Foto: TASR

Poslanci Anna Zemanová (SaS) a Ondrej Dostál (NEKA) síce súhlasili s tým, že ide o dobrý nápad, no polemizovali o tom, či má kraj takto investovať peniaze.

Bratislava 26. júna (TASR) – Na pozemku v Petržalke, ktorý kedysi patril 1. župnej a.s. a mala na ňom vyrásť multifunkčná športová hala, by mohol vzniknúť náučno-zábavný park rodinného typu. Hovorí o tom zámer Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorý dnes schválili krajskí poslanci.

Kraj sa chce inšpirovať existujúcimi parkmi v Rakúsku či Českej republike. V 1. etape chce do konca tohto roku zrealizovať formou medzinárodnej súťaže architektonicko-urbanistickú štúdiu. "Tá určí, ako by mal park vyzerať, koľko by mala stáť výstavba a prevádzka," uviedol poradca predsedu BSK Peter Húska. Verí, že zastupiteľstvo odobrí realizáciu tohto centra voľného času. "Myslím si, že je to dobrý projekt, ktorý bude mať význam nielen pre Petržalku, ale aj pre celý kraj," uviedol pre TASR Húska.

Súhlasí s ním aj poslankyňa BSK Tatiana Mikušová (KDH). Tá upozornila, že približne deväťhektárový pozemok je už prakticky obkolesený obytnou zónou a v súčasnosti "leží ladom". "Každý dobrý hospodár sa snaží takýto pozemok čo najlepšie zúročiť, preto vítam projekt náučno-zábavného parku, ktorý má určite ako projekt nadregionálneho významu potenciál byť úspešný," povedala v diskusii Mikušová. Dodala, že aj keby kraj pozemok predal či prenajal, nový vlastník či nájomca by musel rešpektovať územný plán a to, že pozemok je určený na rekreáciu a šport.

Poslanci Anna Zemanová (SaS) a Ondrej Dostál (NEKA) síce súhlasili s tým, že ide o dobrý nápad, no polemizovali o tom, či má kraj takto investovať peniaze. Poslanci Peter Šváral (NEKA) a Juraj Kadnár (Most-Híd) poznamenali, že pozemok by mal byť určený najmä na šport. "Bratislave chýbajú športoviská, preto využiť tento pozemok iba na areál voľného času, oddychovú zónu, je plytvanie potenciálu tohto územia," povedal Šváral.
Foto: TASR
class="articleimage"> Foto: TASR