Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

BVS mala od developérov kupovať vodovody, poslanci vyzývajú nekonať

Bratislavská vodárenská spoločnosť Foto: TASR

Predstavenstvo Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) dnes schvaľuje svoj investičný plán na tento rok. Mestskí poslanci však vedenie vodární vyzývajú, aby tak nerobilo.

Bratislava 30. januára (TASR) – Predstavenstvo Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) dnes schvaľuje svoj investičný plán na tento rok. Mestskí poslanci však vedenie vodární vyzývajú, aby tak nerobilo. Poukazujú na to, že v dozornej rade spoločnosti nesedia ešte súčasní poslanci i na žiadosť nového primátora Iva Nesrovnala (nezávislý), ktorý mestské firmy vyzval, aby nerobili právne úkony nad rámec bežnej prevádzky, kým nepríde nové vedenie. BVS však tvrdí, že ak bude čakať, niektoré kľúčové investície môžu byť ohrozené.

"V polovici januára pán primátor poslal list všetkým obchodným spoločnostiam s majetkovou účasťou mesta a vyzval ich, aby sa zdržali akéhokoľvek konania, ktoré by mohlo spôsobiť vznik, zánik či zmenu rôznych zmlúv nad rámec bežnej prevádzky spoločnosti," povedal na dnešnom brífingu predseda poslaneckého Pravicového klubu Jozef Uhler. Nerozumie preto, prečo sa dnes vedenie vodární rozhodlo schvaľovať investičný plán a vyzýva ho, aby žiadosti Nesrovnala vyhovelo. "Plán ovplyvní chod spoločnosti na najbližšie obdobie."

Hovorca BVS Alexander Buzinkay vysvetľuje, že vodárne idú investovať tento rok hlavne do dvoch najväčších čistiarní odpadových vôd vo Vrakuni a v Petržalke, a projekt je spolufinancovaný z eurofondov. "To je napríklad jedna z vecí, ktorá by mohla byť ohrozená, ak by sa investičný plán neschválil tak, ako bol pripravovaný, plánovaný a predrokovaný," reagoval. Ak by sa čakalo napríklad mesiac, určite by podľa neho mohlo dôjsť k problémom.

Uhler však tiež pripomína, že v dozornej rade vodární dnes stále sedia piati bývalí poslanci, z ktorých už ani jeden nesedí v novom bratislavskom parlamente. Podľa neho tak mesto nemá kontrolu nad bratislavskými vodárňami. "To je žalostné a budeme to musieť riešiť pomerne rýchlou výmenou predstavenstva a dozornej rady," zdôraznil Uhler. Buzinkay ale vraví, že mesto malo možnosť kontrolovať všetko, čo sa v spoločnosti deje, aj prípravu investičného plánu, starou dozornou radou. "Je dôležité zachovať kontinuitu. Nemôžete jeden deň vo firme zhasnúť svetlo, potom nič nerobiť nejakú dobu, zase svetlo zapáliť a čakať, že bude všetko tak, ako by malo byť. Niektoré veci jednoducho musia bežať," podotkol.

K opatrnosti však poslancov vedú aj skúsenosti z ostatných rokov. Mesto v apríli 2013 vodárňam schválilo 80-miliónový úver, mali sa totiž zrekonštruovať staré inžinierske siete. "Namiesto toho vodárne vynahradili investície developérom, ktorí jednoducho niekde urobili zástavbu, boli povinní urobiť aj inžinierske siete a vodárne ich od nich kúpili," priblížil Uhler.

Developéri tak podľa neho v konečnom dôsledku mohli zarobiť na vybudovaných sieťach až dvakrát. "Prvýkrát, keď si ich nechali zaplatiť od kupujúcich bytov, a druhýkrát im ich vyplatila BVS. Je to veľmi dobrý podnikateľský model, ale na to tie peniaze určené neboli," podotkol. Podľa Buzinkaya išla časť úveru do modernizácie infraštruktúry, časť na spolufinancovanie veľkých projektov. "Tie peniaze boli použité v súlade so schváleným finančným plánom a s tým, na čo mali byť použité," reagoval.

Poslanec Radovan Jenčík z Pravicového klubu ale ukazuje na zmluvu medzi vodárňami a súkromnou firmou, od ktorej BVS vlani odkúpila vodovod. Zmluvu na 923.000 eur podľa neho podpísali vlani po komunálnych voľbách 28. novembra. Má k nej vraj ešte pribudnúť dodatok a BVS má odkúpiť aj kanalizáciu za takmer 400.000 eur. "Mestská časť Rusovce pritom takmer pred ôsmimi rokmi podala žiadosť na odkúpenie vodovodu v Rusovciach. Dôvodom zamietnutia býva to, že nie sú finančné prostriedky a nevedia to zaradiť do investičného plánu," porovnal Jenčík. BVS tak má podľa poslancov dosť peňazí pre súkromné spoločnosti, od ktorých odkupuje vodovody, ale nemá peniaze na to, aby odkúpila vodovody od mestských častí.

Poslanci vyčítajú vodárňam i zverejňovanie zmlúv, ktoré sú na stránke umiestnené chaoticky, neoznačené a je ťažké nájsť konkrétny dokument. "Vždy k tomu môže mať niekto výhrady. Je to subjektívny názor, otázka je, či je to v súlade so zákonom, alebo nie je. Ja som presvedčený, že BVS postupuje v súlade so zákonom," dodal hovorca vodární.