Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Centru pre bezdomovcov hrozí zatvorenie kvôli rozpočtu hlavného mesta

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Centrum otvorili vlani a na prvý rok prevádzky mu mesto vyčlenilo sumu 20.000 eur.

Bratislava 23. marca (TASR) – Nízkoprahovému centru Domec, v ktorom každý deň nasýtia, ošetria či poradia s prácou desiatkam ľudí bez domova, hrozí, že ho budú musieť zavrieť. Hlavné mesto totiž centru v návrhu rozpočtu na tento rok plánuje vyčleniť len 5000 eur, hoci prevádzka Domca ročne stojí až 100.000 eur a zákon mestu káže takéto denné centrá financovať. Návrh rozpočtu by mali poslanci schvaľovať vo štvrtok (26. 3.). Ak zastupiteľstvom prejde v nezmenenej podobe, denné centrum bude musieť od augusta svoje brány zatvoriť.

Centrum otvorili vlani a na prvý rok prevádzky mu mesto vyčlenilo sumu 20.000 eur. "My sme projektu verili, mesto vtedy ešte nemuselo," vraví Sergej Kára, predseda občianskeho združenia Vagus, ktoré Domec na Mýtnej ulici prevádzkuje. Keďže sa však projekt osvedčil a pomáha, tento rok chceli od mesta 45.000 eur. Ďalších 40.000 eur už získali zo súkromných zdrojov, hoci podľa zákona má mesto povinnosť nízkoprahové denné centrá financovať. "Aj firmy či správcovské nadácie nám už hovoria, že nám peniaze nedajú, lebo je to zodpovednosť mesta," vysvetľuje Kára.

V návrhu rozpočtu je však dnes na prevádzku nízkoprahového centra vyčlenená iba suma 5000 eur. Ale mesto dáva 15.000 eur na zriadenie nového denného centra a ďalších 10.000 eur na novú nocľaháreň. "Mesto ako keby išlo zriaďovať denné nízkoprahové centrá, ale reálne nefinancovalo tie existujúce, čo je nelogické," podotýka Kára. Za takú sumu ani nie je podľa neho možné takúto službu vôbec spustiť. "Materiál je spracovaný neodborne," dodáva.

A hoci mesto dáva v návrhu rozpočtu peniaze na nové denné centrá, nik o pomoc nežiadal. "Zatiaľ nie je známa žiadna iniciatíva, ktorá by potrebovala podporu mesta," tvrdí poslankyňa Lucia Štasselová, ktorá je šéfkou komisie sociálnych vecí.

V návrhu rozpočtu mesto dáva tiež príspevok 30.000 eur stredisku osobnej hygieny, od vlaňajška mu sumu dokonca zdvihlo o 10.000 eur. Podľa zákona o sociálnych službách však takéto stredisko samospráva financovať nemusí. Zákon mestu totiž dáva iba možnosť, nie povinnosť ho podporovať a pomôcť mestu pritom môže aj Bratislavský samosprávny kraj. Pri nízkoprahovom dennom centre žiadny iný subjekt okrem mesta takto viazaný nie je.

Štasselová to chcela zmeniť. Jednotlivé sumy na podporu sociálnych aktivít prerozdelila iným spôsobom a na prevádzku nízkoprahového centra vyčlenila 52.000 eur. "Navrhovaná štruktúra zdrojov nezahŕňala v sebe žiadnu proaktívnu integračnú politiku s ľuďmi bez domova," odôvodnila. Pripomienky k rozpočtu jednohlasne schválili na zasadnutí sociálnej komisie a odoslali primátorovi Ivovi Nesrovnalovi. Žiadne však podľa poslankyne nezapracoval. "Pán primátor mi povedal, že prišli neskoro. Celkom tomu nerozumiem, prečo sa potom mala komisia sociálnych vecí vôbec návrhom rozpočtu zaoberať," povedala poslankyňa pre TASR.

Do Domca príde denne 60 až 80 ľudí bez domova, v zime aj 100. Chodia na raňajky alebo na obed, ošetriť si dlhodobé rany, osprchovať sa či poradiť. Sociálne pracovníčky a dobrovoľníci im pomáhajú napísať životopis, pripraviť sa na pohovor, zavolať potenciálnemu zamestnávateľovi. Do centra sa vlani zaregistrovalo 1142 bezdomovcov, každý deň pribúdali v priemere štyria noví členovia. Minulý rok centrum vydalo 16.533 porcií jedla, rozdalo 5334 kusov oblečenia, urobilo 1532 ošetrení a 2863-krát sa bezdomovci radili ako vyriešiť ich sociálnu situáciu. Občianske združenie minulý rok zamestnalo 36 bezdomovcov a otvorilo kaviareň Dobre&Dobré, kde obsluhujú ľudia bez domova.

"Neviem si veľmi predstaviť, čo by sa stalo, ak by denné centrum neexistovalo. Ak tým 3500 ľuďom bez domova v Bratislave ukrojíme ďalšiu službu, ktorá tu za veľkých problémov vznikla, ale nakoniec dobre funguje, to by už bola úplne krízová situácia," vraví Kára. "Od augusta by tak desiatky ľudí, ktorí k nám chodia, žobrali v meste a absolútne prišli o odbornú pomoc a akúkoľvek šancu sa dostať zo svojich problémov. Lebo denné centrum je obrovský priestor na prácu s nimi. Bola by to veľká strata pre nich i pre mesto," podotkol.

TASR požiadala o reakciu i hlavné mesto, zatiaľ nedostala odpoveď.