Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

V užšom centre Bratislavy je málo nových bytov, ceny starých rastú

Na ilustračnej snímke pohľad na Michalskú bránu. Foto: TASR/Michal Svítok

Byty v novostavbách sa vlani predávali v priemere za 2067 eur na m2 s daňou z pridanej hodnoty (DPH), meter starého bytu stál 1814 eur.

Bratislava 22. februára (TASR) – Za zvýšeným predajom bytov na bratislavskom realitnom trhu v posledných mesiacoch je okrem nízkych úrokov na hypotékach aj nahromadený dopyt z krízových rokov. Cena za štvorcový meter (m2) nového bytu klesla podľa údajov spoločnosti Bencont Investments od roku 2012 o 8,5 %. Naopak, keďže v užšom centre mesta je novostavieb málo, mierne rastú ceny starších bytov. Za uplynulé dva roky stúpli o 1 %.

Dlhodobo nízka miera nezamestnanosti a vysoké čisté príjmy v regióne nie sú podľa hlavného analytika spoločnosti Matúša Jančuru jediným dôvodom silnejúceho dopytu po nehnuteľnostiach. "Ďalším faktorom je nahromadený dopyt z rokov 2008 až 2011, keď ľudia v dôsledku hospodárskej depresie a nestability obmedzovali svoje nákupy a odkladali významnejšie investície do budúcnosti," povedal pre TASR. "Ľudia sa presvedčili o tom, že ceny nehnuteľností na tomto trhu už dosiahli svoje dno a žiadne ďalšie rapídne poklesy neočakávajú," dodal s tým, že k prebudeniu dopytu prispeli aj nízke úrokové sadzby na úvery.

Byty v novostavbách sa vlani predávali v priemere za 2067 eur na m2 s daňou z pridanej hodnoty (DPH), meter starého bytu stál 1814 eur. Najväčší záujem je podľa Jančuru stále o lokality v užšom centre Bratislavy, teda Staré Mesto, Ružinov, Nové Mesto a Petržalku. Nová výstavba ťahá dopyt aj do okrajovejšej Dúbravky či Rače. K horším lokalitám patria Podunajské Biskupice a Vrakuňa, kde sú ceny nehnuteľností dlhodobo pod priemerom. Najlepšie sa predávajú dvoj- a trojizbové byty s menšou výmerou, no rozumnou štruktúrou miestností.

Analytik upozornil, že pre kupujúcich sú atraktívnejšie novostavby Bratislava, a to aj pre nižšie ceny energií vďaka úspornejším systémom. "Rovnako tak pri kúpe nového bytu vstupuje kupujúci do komunity susedov, s ktorými si môže vytvárať podmienky spolužitia. Pri kúpe starého bytu však vstupuje do už daného prostredia, ktoré mu môže spôsobiť viacero neprekonateľných problémov," myslí si.

Novostavby dnes investori umiestňujú vo väčšej miere do lacnejších, okrajových častí Bratislavy. Keďže ich ponuka v rámci užšieho centra mesta nie je postačujúca, ľudia ochotní priplatiť si za lokalitu musia hľadať medzi staršími bytmi. Tie na zvýšený dopyt reagujú rastom cien.

Trend nárastu cien starších stavieb tlmí podľa analytika Tatra banky Borisa Fojtíka práve široká ponuka novostavieb. "Pri dlhotrvajúcom silne expandujúcom trhu úverov s bývaním v kombinácii s nízkymi úrokmi by však pravdepodobne hrozil výraznejší tlak na ceny. Vzhľadom na reguláciu, ktorú od marca 2015 odporučila Národná banka Slovenska komerčným bankám zaviesť pri poskytovaní úverov na bývanie, by sme sa však takémuto vývoju mohli vyhnúť," predpovedá.