Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Deň Zeme oslávi Petržalka čistením Chorvátskeho ramena

Ilustračné foto Foto: TASR/Miroslav Košírer

Záujemcovia a milovníci prírody sa budú môcť do čistenia brehov Chorvátskeho ramena pripojiť už od 9.00 h. Samospráva pre nich opäť pripraví potrebné náradie, rukavice a vrecia.

Bratislava 22. apríla (TASR) – Deň Zeme oslávi v piatok (22.4.) bratislavská Petržalka tradičným čistením Chorvátskeho ramena. Počas 20. ročníka tejto jarnej aktivity sa vyčistia jeho brehy na úseku od Mlynarovičovej až po Dolnozemskú cestu. Tohtoročnou novinkou je pridanie ďalšieho úseku, teda práve medzi Dolnozemskou a Antolskou. "Rozhodli sme sa, že do čistenia zaradíme úsek pri rýchlostnej ceste. Stane sa totiž, že aj vodiči sem-tam z okna niečo vyhodia," uviedla pre TASR petržalská hovorkyňa Michaela Platznerová.

Záujemcovia a milovníci prírody sa budú môcť do čistenia brehov Chorvátskeho ramena pripojiť už od 9.00 h. Samospráva pre nich opäť pripraví potrebné náradie, rukavice a vrecia. Okrem nového stanovišťa pod Dolnozemskou ostávajú v platnosti aj štyri pôvodné, teda Mlynarovičova, Jungmannova, Technopol a Medissimo-Antolská. Samosprávu pritom teší, že pôvodné úseky Chorvátskeho ramena vyzerajú lepšie a sú čistejšie ako za posledné roky. Podľa hovorkyne sa často mladší či starší obyvatelia sami počas roka rozhodnú poupratovať okolie, v rámci školských brigád sa zapájajú aj žiaci z mnohých základných škôl. "Stále sa tu ale nájdu odpadky. Stačí, že vandali poškodia smetné koše alebo niekto zabudne odpady pri lavičke a vietor ich odfúkne," doplnila Platznerová.

Dno Chorvátskeho ramena budú aj tento rok čistiť potápači z klubu OCTOPUS. Tým sa v minulosti podarilo vytiahnuť aj také "skvosty" ako starý gauč, dopravné značky či nákupné košíky. Tí tento rok vyčistia koryto ramena v okolí premostenia na Antolskej ulici a v sobotu aj ďalší úsek jazera Veľký Draždiak.

Čistenie Chorvátskeho ramena nie je jedinou akciou takéhoto druhu. Značný záujem prejavili obyvatelia aj počas marcového Týždňa čistoty v Petržalke. Do akcie sa tento rok zapojilo 15 skupín, od jedno- až po 50-členné a celkovo pri upratovaní okolia naplnili okolo 300 vriec. Okrem toho sa okolo 200 Petržalčanom pod vedením vodáckeho klubu Dunajčík podarilo zaplniť zhruba tri veľkokapacitné kontajnery pri Jarnom upratovaní brehov Dunaja v lokalite bývalého kúpaliska LIDO začiatkom apríla. Do čistenia brehov Dunaja sa zapojili aj mestské časti Staré Mesto a Karlova Ves.