Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

Detské kardiocentrum v Bratislave získalo päť nových prístrojov

Na snímke prístroj na podporu dýchania, ktorý dnes odovzdali pre pacientov Detského kardiocentra, pracoviska NÚSCH, a. s. počas tlačovej konferencie Nadácie Detského kardiocentra v Bratislave 24. apríla 2019. Foto: TASR/Dano Veselský

Na oddelenie pribudli štyri pulzné oxymetre, ktoré slúžia na rýchle overenie saturácie kyslíka u pacientov a jeden prístroj na podporu dýchania pre malých pacientov s vrodenou chybou srdca.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Detské kardiocentrum, pracovisko Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave, získalo päť nových prístrojov. Na oddelenie pribudli štyri pulzné oxymetre, ktoré slúžia na rýchle overenie saturácie kyslíka u pacientov a jeden prístroj na podporu dýchania pre malých pacientov s vrodenou chybou srdca. TASR o tom informovala PR manažérka Nadácie Detského kardiocentra Jana Kadlečíková.

Prístroje získalo detské kardiocentrum od spoločnosti Cewe, ktorá predáva svoj kalendár a výťažok daruje Nadácii Detského kardiocentra. "Tento rok sa podarilo vyzbierať doposiaľ najvyššiu sumu, a to 9178 eur," uviedla Kadlečíková.

"Pulzná oxymetria je pomerne rýchla, dostupná a užitočná vyšetrovacia metóda, ktorá nás orientačne informuje o okysličení krvi vyšetrovaného jedinca. Hlavný význam pulznej oxymetrie je rýchle overenie saturácie kyslíka u pacientov predovšetkým s ochoreniami srdca a pľúc," povedala primárka jedného z oddelení Detského kardiocentra Ľubica Kováčiková s tým, že u detí s vrodenými chybami srdca patrí medzi základné kardiologické vyšetrenia. "Ako bonus dokáže tento prístroj merať aj tepovú frekvenciu, ktorá býva druhým číslom na displeji," priblížila Kováčiková. Zároveň vyzdvihla aj prínos prístroja na podporu dýchania.

Ambasádorom projektu je tretí rok herec Juraj Bača. "Som rád, že môžem byť súčasťou tohto projektu a dúfam, že prístroje v čo najvyššej možnej miere pomôžu malým deťom s chorým srdiečkom," dodal herec.

Detské kardiocentrum sa viac ako 25 rokov stará o deti s vrodenou chybou srdca, a to od narodenia až po dospelosť. Ide o jediné špecializačné zariadenie tohto typu na Slovensku.