Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Do medzinárodnej aktivity Noc kostolov sa zapája aj ECAV na Slovensku

Ilustračné foto Foto: TASR/Ján Siman

Už tradične sa do podujatia Noc kostolov, ktorá sa začína dnes o 18.00 h, zapája aj Cirkevný zbor (CZ) ECAV v Bratislave - Prievoze

Bratislava 29. mája (TASR) - Už tradične sa do podujatia Noc kostolov, ktorá sa začína dnes o 18.00 h, zapája aj Cirkevný zbor (CZ) ECAV v Bratislave - Prievoze. Začiatku programov v jednotlivých kostoloch predchádza 10 minút pred 18.00 h zvonenie zvonov.

"Po privítaní hostí sa zamyslíme nad slovom Božím a spoločne sa pomodlíme, pričom nebude chýbať organová hudba. Neskôr bude nasledovať prednáška o osobnostiach cirkevných dejín," uviedol zborový farár CZ Bratislava - Prievoz Norbert Hajský. Ako dodal, aj v tomto roku chcú upriamiť pozornosť na aktivity Spoločenstva evanjelických žien, ktoré pracujú na projekte vyšívania gobelínu určeného k 500. výročiu reformácie. Hostia budú mať možnosť dozvedieť sa, ako vzniká takéto dielo. Chceme prítomných informovať aj o práci našej stanice zborovej diakonie MARTA.

"Ani v tomto roku nebude chýbať spoločná prehliadka jednotlivých priestorov chrámu a veže s výkladom. Návštevníci si môžu prezrieť oltárne rúcha a staré zariadenia kostolov a iné bežne nedostupné priestory. Účastníci podujatia si budú môcť zakúpiť kresťanskú literatúru," spresnil program N. Hajský.

Cirkevný zbor ECAV v Bratislave - Petržalke pripravil na dnešný večer od 18.00 h koncerty vo svojich kostoloch v Petržalke a v Rusovciach. Pri príležitosti Noci kostolov 2015 bude v Evanjelickom kostole Svätej Trojice na Strečnianskej ulici 15 v Petržalke organový koncert Janka Siromu a žiakov organovej triedy zo Základnej umeleckej školy na Daliborovom námestí v Bratislave-Petržalke.

V Rusovciach - v Evanjelickom kostole na Maďarskej ulici - sa uskutoční koncert mládežníckej skupiny Žiarovky z Cirkevného zboru ECAV v Bratislave - Petržalke, informovala zborová farárka Eva Kolesárová.

V rímskokatolíckej cirkvi sa do Noci kostolov v tomto roku zapája 49 kostolov po celom Slovensku. V každom z nich pripravili pre návštevníkov vlastný program. V roku 2014 sa do tejto aktivity zapojilo 42 kostolov nielen katolíckych, ale aj iných kresťanských cirkví.