Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislava

Dobrovoľníci čistili breh Dunaja od odpadkov

Ilustračná snímka. Pohľad na na nábrežie Dunaja v okolí Pribinovej ulice v Bratislave z Tyršovho nábrežia. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dobrovoľníci čistili od odpadu približne 10-kilometrový úsek od vodného diela Čunovo približne po obec Dobrohošť.

Bratislava 16. mája (TASR) – Zamestnanci rezortu životného prostredia dnes čistili breh Dunaja od odpadkov. Pripojili sa tak k akcii s oficiálnym názvom Let's Clean Up Europe – Vyčistime si Európu. TASR o tom informoval Vojtech Ferencz, štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

"Ministerstvo životného prostredia spustilo veľké upratovanie Slovenska pre mestá a obce, kde sme uvoľnili 10 miliónov eur. A priamo aj ministerstvo a pracovníci sa chceme pričiniť o to, aby sme trošku vyčistili našu prírodu od odpadu. Dnes sme zorganizovali túto brigádu, na ktorej sa zúčastňuje zhruba 270 našich pracovníkov," povedal Ferencz. Podľa neho je odpadu na brehu Dunaja veľké množstvo. "Preto sme aj v novom zákone pritvrdili, za vytvorenie čiernej skládky v prírode zvyšujeme pokutu až na 1500 eur," doplnil.

Dobrovoľníci čistili od odpadu približne 10-kilometrový úsek od vodného diela Čunovo približne po obec Dobrohošť.

Podľa Ladislava Lazára, generálneho riaditeľa štátneho podniku Vodohospodárska výstavba, je okolie vodného diela špecifické aj množstvom odpadu, ktorý prinesie voda a následne ho vietor zaveje na breh. "Minulý rok sme vyzbierali niekoľko áut odpadu," uzavrel.