Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Dovoz obedov využilo vlani 127 sociálne odkázaných Petržalčanov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Mestská časť prispieva dôchodcom s trvalým pobytom v Petržalke, ktorých príjem nedosahuje 501 eur, sumou 0,40 – 0,90 eura na jeden obed.

Bratislava 8. júna (TASR) - Dovoz obedov do domácnosti v rámci opatrovateľskej služby poskytovanej petržalským Strediskom sociálnych služieb (SSS) využilo vlani 127 Petržalčanov. V súčasnosti je táto služba poskytovaná 75 klientom, pričom sa vybavujú ďalšie žiadosti.

Podmienky na poskytovanie donášky obeda sú tie isté ako pri začatí poskytovania sociálnej služby. "Je to jeden z úkonov opatrovateľskej služby v domácnosti. Občan musí byť posúdený na odkázanosť sociálnej služby so stupňom odkázanosti najmenej II," informovala TASR Michaela Platznerová z Miestneho úradu Bratislava-Petržalka. Mestská časť prispieva dôchodcom s trvalým pobytom v Petržalke, ktorých príjem nedosahuje 501 eur, sumou 0,40 – 0,90 eura na jeden obed. Jeden obed pritom stojí tri eurá. Jedlo rozvážajú klientom v pracovných dňoch dve vozidlá.

"Momentálne Stredisko sociálnych služieb zabezpečuje dovoz obedov 75 Petržalčanom denne a postupne vybavujeme ďalšie desiatky žiadostí," uviedla riaditeľka SSS v Petržalke Soňa Chanečková.

Starosta Petržalky Vladimír Bajan upozorňuje, že samosprávy by aj pre sociálnu oblasť mali sledovať demografický vývoj. "Momentálne riešime zvyšovanie kapacít materských a základných škôl. Ak sa ale pozrieme na vývoj o päť či desať rokov, je zrejmé, že samosprávy, vrátane Petržalky, budú musieť reagovať na nárast počtu seniorov," skonštatoval Bajan, podľa ktorého je už teraz potrebné začať seniorom vytvárať dostupné a kvalitné sociálne služby.

Opatrovateľská služba poskytovaná petržalským SSS ponúka okrem dovozu obedov do domácnosti aj pomoc pri osobnej hygiene, vyzliekaní či obliekaní. Taktiež dodržiavaní liečebného režimu, bežného upratovania, nakupovania a sprievodu na lekárske vyšetrenie, prípadne vybavovanie úradných záležitostí.

Občan, ktorý má o takéto služby záujem, podáva žiadosť o posúdenie odkázanosti na sociálnu službu na oddelení sociálnych vecí na Miestnom úrade v Petržalke. Po vydaní rozhodnutia o odkázanosti na poskytovanie sociálnej služby a potvrdenia jeho právoplatnosti, si žiadateľ podáva žiadosť o poskytnutie sociálnej služby priamo v SSS osobne. Žiadosť o poskytnutie sociálnej služby ako i bližšie informácie sú dostupné na internetovej stránke SSS v Petržalke ako i na stránke mestskej časti.