Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislava

Dúbravka oživí čerešňovú tradíciu

Zakvitnuté stromy čerešní, ilustračné foto

Tak ako bola vždy Bratislava známa bratislavskými rožkami a Devín ríbezľovým vínom, bolo pre Dúbravku charakteristické pestovanie čerešní. Dnes chce túto tradíciu mestská časť oživiť.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Tak ako bola vždy Bratislava známa bratislavskými rožkami a Devín ríbezľovým vínom, bolo pre Dúbravku charakteristické pestovanie čerešní. Dnes chce túto tradíciu mestská časť oživiť.

"V piatok 17. apríla o 08.30 h plánujeme vysadiť na Žatevnej ulici v starej časti Dúbravky prvé tri čerešne,"
informovala hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinátová. „Jednu chceme zasadiť k budove miestneho úradu, dve v okolí Žatevnej ulice," spresnil dúbravský starosta Martin Zaťovič, pričom dodal, že sadenie nových čerešní by malo byť každoročnou tradíciou. Mestská časť sa takisto chce vrátiť aj k organizovaniu Čerešňového juniálesu. Podujatie pred Domom kultúry Dúbravka plánuje na 20. júna.

Dúbravka bola kedysi obec, kde sa darilo ovocinárstvu a čerešne sa vyvážali až do Prahy. Najväčší rozsah nadobudol vývoz po prvej svetovej vojne, keď sa stali významnou obchodnou komoditou, ktorá vylepšovala rozpočet mnohých rodín. Dúbravčania zo železničnej stanice v Lamači mohli v sezóne denne vypraviť jeden až jeden a pol vagóna čerstvých čerešní do Prahy.