Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Dúbravské noviny už môžu čítať aj nevidiaci

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Týmto počinom by chceli inšpirovať aj ostatné bratislavské mestské časti i ďalšie mestá a obce, aby noviny sprístupnili nevidiacim.

Bratislava 22. marca (TASR) – Samospráva bratislavskej Dúbravky začala v tomto mesiaci opätovne vydávať Dúbravské noviny. Sú už aj pre nevidiacich, ktorí ich nájdu v upravenej podobe na webovej stránke mestskej časti. Dúbravka chce zároveň rozbehnúť spoluprácu s Úniou slabozrakých a nevidiacich Slovenska, aby noviny pomohla čo najviac sprístupniť zrakovo hendikepovaným.

"S iniciatívou úpravy novín prišla mestská poslankyňa za Dúbravku Zdenka Zaťovičová. Tá priznáva, že nápad má od svojej nevidiacej susedky, ktorá si tak už môže miestne noviny prečítať," uviedla pre TASR dúbravská hovorkyňa Lucia Marcinatová.

Týmto počinom by chceli inšpirovať aj ostatné bratislavské mestské časti i ďalšie mestá a obce, aby noviny sprístupnili nevidiacim. Dúbravka je totiž jedna z prvých samospráv na Slovensku, ktorá upravuje svoje noviny pre zrakovo postihnutých.

V roku 1992 začali Dúbravské noviny vychádzať ako mesačník. Miestni poslanci ho v roku 2006 premenovali na Dúbravského spravodajcu. V minulom volebnom období na miestnom zastupiteľstve bola viackrát vyjadrená nespokojnosť s ich obsahom aj iné výhrady. Nakoniec poslanci vlani odsúhlasili pozastavenie financovania mesačníka, čím prestal vychádzať.

"Poslanci, ale ani občania nemali možnosť v novinách vyjadriť svoje kritické pripomienky k práci úradu, ale najmä (bývalého, pozn. TASR) starostu Jána Sandtnera. Ani jeden kritický hlas neprešiel cenzúrou. Či ju vykonával bývalý šéfredaktor alebo bývalý starosta, je už dnes nepodstatné," zdôvodňuje poslanec Juraj Káčer. On bol predseda mediálnej komisie a podľa neho šéfredaktor, prednosta aj starosta túto komisiu odmietli zvolávať.

Tesne pred minuloročnými komunálnymi voľbami vyšli dve čísla Dúbravského spravodajcu. "Podľa vykázaných dokladov noviny sponzorsky financovali dvaja dúbravskí dôchodcovia. Čomu, predpokladám ani oni sami neveria," dodal Káčer, ktorý chce preveriť ich financovanie i vydanie knihy o Dúbravke pred voľbami. Vraj ju dal vytlačiť bývalý starosta bez prerokovania s poslancami.