Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

Električky zatiaľ v Bratislave cez Jesenského ulicu nejazdia, no mali

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Tie samospráva pustí až po zaručení bezpečnosti.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Po Jesenského a Mostovej ulici v Bratislave mali v utorok 20. októbra opäť začať premávať električky. Ale zatiaľ tomu tak nie je, pretože Bratislavský samosprávny kraj (BSK) ako špecializovaný stavebný úrad nepodpísal právoplatné rozhodnutie o prevádzke tejto električkovej trate. Zdôvodňuje to nesplnením dostatočných záruk bezpečnosti cestujúcich a ostatných účastníkov.

"Zrekonštruovaná električková trať musí spĺňať všetky zákonné náležitosti spojené s bezpečnosťou prevádzky a cestujúcich, aby jej užívanie nemohlo ohrozovať verejný záujem, predovšetkým z hľadiska ochrany života a zdravia osôb," priblížila pre TASR hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Podľa jej slov bratislavská župa stále nepozná stanovisko dopravnej polície a nemá záznam o úradnej skúške trate vykonávanej dopravným úradom. Taktiež nevie o opatreniach, akým spôsobom bude zaistená bezpečnosť cestujúcich a iných účastníkov premávky, keďže ide o skúšobnú prevádzku.

"Hneď ako BSK dostane správu o úradnej skúške, tak je pripravený podpísať rozhodnutie o sprevádzkovaní trate Jesenského-Mostová," podotkla Forman.

Bratislavský magistrát informoval TASR, že po ukončení prác prebehli na tejto električkovej trati aj technicko-bezpečnostné skúšky. Podľa Dopravného podniku Bratislava (DPB) skúšky potvrdili, že trať je spôsobilá na premávku električiek s cestujúcimi. DPB zároveň následne po vykonaných skúškach spísal stanovený protokol, ktorý odovzdal Dráhovému správnemu orgánu.

Hlavné mesto tvrdí, že termín obnovenia premávky električkovej dopravy v tomto úseku bol stanovený po konzultácii s BSK na 20. októbra. Samospráva však doteraz nemá podpísané právoplatné rozhodnutie o prevádzke. "Magistrát má veľký záujem sprevádzkovať trať čo najskôr, aby zabezpečil Bratislavčanom možnosť prepravy v centre mesta a napojenie na súvisiace dopravné radiály," povedala Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu.

DPB tvrdí, že bol a aj je pripravený na spustenie električkovej dopravy cez Jesenského ulicu. "Nemôžeme však opätovne obnoviť premávku, pokiaľ nie je platné rozhodnutie na jej prevádzku," povedala pre TASR hovorkyňa dopravného podniku Adriana Volfová.