Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Epidemiológ o druhej vlne: Isto príde a zrejme bude mať dlhší priebeh

Epidemiológ predstavil bratislavským starostom materiál so strategickým výhľadom vývoja epidémie COVID-19 na Slovensku.

Bratislava 23. júna (TASR) - Epidemiológ Martin Pavelka, ktorý spolupracuje s mestom Bratislava počas koronakrízy, upozornil starostov bratislavských mestských častí na vysokú pravdepodobnosť návratu pandémie nového koronavírusu. "Druhá vlna koronavírusu určite príde a pravdepodobne bude mať dlhší priebeh ako terajšia vlna, aj vzhľadom na počasie," vyhlásil. TASR o tom informovalo Regionálne združenie bratislavských mestských častí.

Epidemiológ predstavil bratislavským starostom materiál so strategickým výhľadom vývoja epidémie COVID-19 na Slovensku. "Jeho súčasťou bol pohľad na aktuálny stav epidémie a možnosti jej ďalšieho postupu. Priblížil signalizačný systém pre Bratislavu počas epidémie, návrh štruktúry tohto systému a definoval rizikové oblasti pre COVID-19," spresnilo pre TASR združenie.

Pavelka odporučil starostom ponechať si ochranné rúška na sklade. Viacerí starostovia preto otvorili diskusiu k organizovaniu letných kultúrnych a spoločenských podujatí, vrátane vinobraní. Vyslovili obavy z nekontrolovanej účasti ľudí na týchto podujatiach. "Pavelka odporučil organizovať podujatia predovšetkým na otvorených priestranstvách, aby bolo možné ľudí čo najviac rozptýliť v priestore a limitovať ich počet," uviedlo združenie. Bratislavskí starostovia zvažujú organizovať menšie podujatia a na viacerých miestach, aby vedeli zabezpečiť obmedzenie počtu ich účastníkov.

Na prípadnú druhú vlnu pandémie nového koronavírusu sa chystá aj bratislavský magistrát. Pripravil preto takzvaný COVID-19 semafor. Ten určuje, pri akých prípadoch, číslach a okolnostiach sa spúšťajú jednotlivé opatrenia hlavného mesta pri možnom návrate koronakrízy. V prípade vytvoreného COVID-19 semaforu ráta mesto so zeleným signálom (endemický stav), oranžovým signálom (trigger points analýza) a červeným signálom (epidemický stav).

V uplynulých dňoch tím sekcie sociálnych vecí na magistráte navštívil všetky mestské zariadenia pre seniorov s cieľom skvalitniť pripravenosť zariadení na prípadnú druhú vlnu pandémie. "Spolu s epidemiológom si podrobne skontrolovali možnosti zariadení a prešli krízové plány. Epidemiológ poskytol všetkým riaditeľkám našich zariadení konzultácie a rady, čo vylepšiť a ako byť na prípadnú druhú vlnu počas nasledujúceho obdobia čo najlepšie pripravený," spresnilo mesto.