Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislava

FIIT STU s Ericsson Slovakia budujú laboratórium 5G technológií

Na snímke budova Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) STU v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Laboratórium má slúžiť pre výskum a vývoj prototypov rôznych inovačných aplikácií založených na pokročilých možnostiach sietí 5G a ďalších generácií.

Bratislava 5. júna (TASR) - Dekan Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) Ivan Kotuliak podpísal memorandum o spolupráci s predstaviteľmi spoločnosti Ericsson Slovakia. Súčasťou memoranda je dohoda na vybudovaní a prevádzkovaní laboratória 5G technológií a výskumu v oblasti mobilných sietí budúcich generácií. TASR o tom informovali z FIIT STU.

Laboratórium má slúžiť pre výskum a vývoj prototypov rôznych inovačných aplikácií založených na pokročilých možnostiach sietí 5G a ďalších generácií. "V najbližších rokoch budeme svedkami nasadzovania takzvaných standalone 5G sietí, ktoré prinesú nové možnosti v oblasti garantovania kvality služby či prevádzkovania privátnych mobilných sietí pre veľkých zákazníkov. Tieto možnosti si budú postupne nachádzať využitie v priemysle, doprave či v rôznych kritických systémoch z hľadiska bezpečnosti. Práve zvyšovaniu bezpečnosti v prostredí prepojenej dopravy sa aj priamo venuje naše laboratórium," uviedol Marek Galinski, vedúci laboratória, v ktorom vzniká 5G sieť na FIIT STU.

Z hardvérového vybavenia pre laboratórium spoločnosť venovala fakulte zariadenie na spracovanie signálov v digitálnom tvare v základnom pásme, dve rádiá, anténu a potrebné napájacie zdroje a kabeláž. Experti spoločnosti budú výskumníkom z FIIT STU k dispozícii v laboratóriu pri oživovaní a konfigurovaní siete, zároveň budú pri prevádzke laboratória poskytovať konzultácie a podporu. Fakulta vo vlastnej réžii pripravila infraštruktúru na prevádzku jadra siete, ako aj iné podporné aktivity.

"FIIT STU si zakladá na tom, aby jej výskumníci, ako aj študenti zapojení do výskumných aktivít mali prístup k najmodernejším technológiám, ktoré hýbu technologickým svetom," uviedol k podpisu memoranda Kotuliak. Spoločnosť dodala, že podpis memoranda predstavuje významný míľnik v spolupráci s fakultou na rozvoji 5G technológií. "Naším cieľom je prispieť k vzdelávaniu študentov, podporovať výskumnú komunitu a pomáhať vytvoriť silný a udržateľný telekomunikačný ekosystém v regióne," dodali zo spoločnosti.