Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

Nakrútili film o tradíciách chorvátskej menšiny v Jarovciach

Ilustračná snímka, Chorvátsko Foto: wikipedia.org

Dokument „Naše selo“ je sondou najmä do tradícií chorvátskej menšiny, ktorá tu žije už viac ako 500 rokov.

Bratislava 21. septembra (TASR) – V Mestskej časti Bratislava - Jarovce nakrútili prvý celovečerný dokumentárny film o živote v obci. Deväťdesiatminútový dokument „Naše selo“ je sondou najmä do tradícií chorvátskej menšiny, ktorá tu žije už viac ako 500 rokov. Film nakrútil čerstvý absolvent bakalárskeho štúdia Paneurópskej vysokej školy v Bratislave Denis Németh.

Ako povedal pre TASR, k tradíciám mal blízko od malička. „Bol som vychovávaný v tomto duchu, takže keď sme v škole dostali zadanie nakrútiť dokumentárny film na vlastnú tému, dlho som nemusel rozmýšľať, lebo v téme tradícií mojich predkov som doma,“ zdôraznil Németh s tým, že vo filme sa hovorí prevažne po chorvátsky, ale tejto domácej chorvátčine by Chorváti v Chorvátsku podľa neho veľmi nerozumeli.

Film, ktorý nakrútil pre školu, mal iba 20 minút. To sa mu zdalo príliš málo na to, aby obsiahol všetky tradície počas celého kalendárneho roka, ktoré sa dodnes zachovali. „Preto som ho rozšíril. Materiálu som za celý rok nakrútil dosť na to, aby z toho napokon vznikol 90-minútový celovečerný dokumentárny film,“ povedal Németh, ktorý pokračuje v magisterskom štúdiu na vysokej škole. Vo filme hrajú občania Jaroviec chorvátskej národnosti. V celoročnom priereze života v obci je zachytené všetko, čo sa deje od Vianoc, cez Veľkú noc, dožinky, hody, až po advent.