Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Bratislava

Filozofická fakulta Univerzity Komenského oslavuje 100. výročie

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave. Foto: TASR Dano Veselský

V súčasnosti na Filozofickej fakulte UK študuje takmer 3000 študentov v 220 študijných programoch.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Najstaršia humanitná a spoločenskovedná fakulta na Slovensku - Filozofická fakulta Univerzity Komenského (UK) v Bratislave - si pripomína svoje 100. výročie. Jubileum si pripomínajú na pondelkovom slávnostnom zhromaždení akademickej obce v aule UK.

Vyučovať na filozofickej fakulte sa začalo 24. októbra 1921 ako na tretej fakulte novozaloženej UK. Počas storočnej histórie na nej vyštudovalo vyše 30.000 absolventov v desiatkach odborov. Vznik fakulty vyplýval z potreby vzdelávať odborníkov ovládajúcich slovenský jazyk pre úrady a školy v novej Československej republike. V prvom roku sa zapísalo 64 poslucháčov v odboroch slovanská filológia, história, národopis a hudobná veda. Prednášajúcimi boli českí profesori, najmä z pražskej Karlovej univerzity. Ďalšie študijné odbory pribúdali v ďalších rokoch, rástol aj počet poslucháčov.

V súčasnosti na Filozofickej fakulte UK študuje takmer 3000 študentov v 220 študijných programoch. Najväčší záujem študentov je o štúdium psychológie, politológie, marketingovej komunikácie, žurnalistiky a širokého spektra jazykov. Vzdeláva tiež archeológov, historikov, psychológov, sociológov, pedagógov, tlmočníkov, prekladateľov z rôznych jazykov a ďalších odborníkov v spoločenských a humanitných vedách.

Na fakulte tiež pôsobí niekoľko špičkových vedeckých tímov. "Usilujeme sa, aby naše výskumy mali reálny vplyv na spoločnosť, pomáhali formovať kritické myslenie, názory na hodnoty a reagovali na súčasné výzvy v spoločnosti. Myslenie nás baví a naším cieľom je, aby bavilo nielen nás, ale všetkých," povedal dekan fakulty Marián Zouhar.

Sté výročie si fakulta pripomína aj ďalšími podujatiami počas celého akademického roka 2021/2022. Pri príležitosti výročia vyjde tiež obrazová publikácia k dejinám fakulty, vedecká publikácia kolektívu autorov, grafické dielo a pamätná medaila.