Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Firmy si kupujú názvy zastávok bratislavskej MHD, pribudli ďalšie nové

Ilustračné foto. Na snímke zastávka električiek na Jungmannovej ulici v Petržalke 16. decembra 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Dopravca tak na každej dokáže ročne zarobiť 3000 eur.

Bratislava 12. januára (TASR) – Od pondelka (11.1.) má hlavné mesto ďalšie dve zastávky mestskej hromadnej dopravy (MHD), ktorých názvy si kúpila súkromná firma. Dopravca tak na každej dokáže ročne zarobiť 3000 eur. Hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová ale uviedla, že počet zastávok MHD prepožičaných na komerčný účel výrazne nepribúda. "Je približne rovnaký. Ak v minulosti nejaké zanikli, potom zase vznikli ďalšie nové," povedala pre TASR.

K názvu zastávky Trávna i Záhumenice pribudlo cez pomlčku od pondelka ešte aj slovo DREVONA. Herlianska, Hraničná či Nevädzova nosí aj názov OC Retro a napríklad zástavka Slowackého zase Big Media. Pre kancelársku budovu, ktorá vyrástla na Plynárenskej ulici, pred štyrmi rokmi zmenila zastávka Miletičova po dlhom čase svoj názov na BBC 1 Plus – Miletičova.

Šéf dopravnej komisie a člen dozornej rady DPB Jozef Uhler vraví, že ak sa názvy menia s rozumom, tak s tým problém nemá. "Názov zastávky slúži cestujúcemu na orientáciu a premenovaním nesmie dôjsť k jej zhoršeniu. Práve preto preferujeme zmenu názvu len doplnením toho súčasného. Ideálnym prípadom je, keď zmena prinesie lepšiu orientáciu cestujúcemu, pretože okrem ulice zároveň označuje aj známu budovu či inštitúciu," vysvetlil.

Svoje zastávky, už bez pomlčky, má aj bytový projekt Malé Krasňany, Wüstenrot či Slovanet. Dopravca má dnes podľa hovorkyne so súkromnými firmami uzatvorených sedem zmlúv. Pre nákupné centrá Aupark či Bory to však neplatí. "Vybudovali všetky zastávky z vlastných zdrojov, DPB im preto vyšiel s názvom zastávky v ústrety," podotkla Volfová.

Hovorkyňa podotýka, že názvy zastávok za účelom prezentácie spoločnosti sa môžu meniť na území celej Bratislavy. Nie však akékoľvek. DPB má zoznam tých, ktorých názov musí ostať zachovaný. "Napríklad Námestie SNP, Hodžovo námestie, názvy železničných staníc, významných prestupných uzlov či názvy nemocníc," vymenovala Volfová. Pomenovanie sa tiež musí vojsť do 20 znakov.

Ak chce súkromná spoločnosť premenovať zastávku MHD, žiada o to DBP. "Ten danú žiadosť posúdi a v prípade jej akceptácie uzavrie zmluvu s objednávateľom," priblížila hovorkyňa s tým, že v minulosti predstavenstvo DPB rozhodlo o sume 3000 eur za premenovanie zastávky. "Suma sa platí každý rok," dodala. DPB dosiaľ nezaznamenal prípad, že by sa niekto na nový názov zastávky sťažoval.

Medzi najstaršie názvy zastávok v hlavom meste patrí podľa hovorkyne napríklad Patrónka, Hlavná stanica i niektoré zastávky v Starom Meste. "Veľa pomenovaní sa menilo vplyvom doby. Zastávka Námestie Ľudovíta Štúra už napríklad niesla názvy Rooseweltovo námestie i Námestie Márie Terézie," uzavrela.