Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Francúzsky čembalista Jean Rondeau vystúpi na Viva Musica! festivale

Atmosféra 8. ročníka Viva Musica! festivalu. Foto: TASR - Michal Svítok

Tento 25-ročný Francúz so zjavom rockovej superhviezdy a elektrizujúcim účesom dokonale vystihuje motto Viva Musica! festivalu „classic goes modern“.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Francúzsky fenomén, čembalista Jean Rondeau prichádza prvýkrát na Slovensko. V rámci Viva Musica! festivalu sa 29. júla predstaví v Dóme sv. Martina. Sprevádzať ho bude päťčlenný ansámbl – Sophie Gent (1. husle), Louis Creac'h (2. husle), Fanny Paccoud (viola), Antoine Touche (violončelo) a Thomas de Pierrefeu (kontrabas), s ktorými uvedie čembalové koncerty Johanna Sebastiana Bacha a jeho synov.

Tento 25-ročný Francúz so zjavom rockovej superhviezdy a elektrizujúcim účesom dokonale vystihuje motto Viva Musica! festivalu „classic goes modern“. Jeho cieľom je priviesť barokové čembalo, ktoré v minulosti zatienila rýchlo narastajúca popularita kladivkového klavíra s neporovnateľne väčšími interpretačnými a zvukovými možnosťami, do pozornosti súčasného sveta. Čembalo používali a stále používajú aj veľké rockové kapely ako napríklad Beatles, Rolling Stones či Queen, čo dokazuje, že je to veľmi univerzálny a stále obľúbený nástroj.

„Chcem sa podeliť o lásku k tomuto hudobnému nástroju a inšpirovať mladých ľudí tak, aby po koncerte prišli ku mne a povedali mi, že chcú hrať na čembale,“ povedal Rondeau pre magazín Independent.

Ako 21-ročný získal ako jeden z najmladších interpretov prvú cenu na medzinárodnej súťaži čembalistov v Brugách (MAfestival, 2012) a odbornou hudobnou kritikou je často označovaný za „hudobný zázrak“. Na svojom konte má okrem dvoch albumov vydaných pod hlavičkou Warner Classics niekoľko prestížnych ocenení a dokonca bol v rámci European Union Baroque Orchestra (EUBO) Development Trust Prize označený za jedného z najoriginálnejších mladých umelcov v rámci EÚ. Študoval v Paríži a v Londýne a okrem hry na čembale sa venoval taktiež štúdiu hry na klavíri, dirigovaniu či štúdiu džezovej hudby a improvizácie.

Do Bratislavy mieri aj bláznivá hudobná show v podaní kvarteta svetových virtuózov. Štyria multitalentovaní klasickí hudobníci zo Španielska – huslisti Thomas Potiron, Fernando Clemente, Eduardo Ortega a violončelista Gueorgui Fourdnajev – dokážu rozhýbať a rozoznieť nielen ich nástroje, ale aj bránice publika. Sláčikové kvarteto PaGAGnini v sebe spája prvotriednu interpretačnú kvalitu s prímesou bláznivého humoru. V slovenskej premiére sa táto temperamentná hudobno-divadelná šou predstaví 5. augusta v bratislavskom Ateliéri Babylon.

„Cestujú po celom svete, sú to vyštudovaní virtuózni hráči a pritom rozosmievajú mladých aj starších. Najmä mladých ľudí takto „nenápadne“ vedú k počúvaniu klasickej hudby. To sa mi na takýchto projektoch veľmi páči,“ uvádza manažment festivalu.

Radosť a smiech zbožňuje každý. To sa organizátorom Viva Musica! festivalu potvrdilo už na predošlých ročníkoch, keď návštevníci zaplnili priestory pri vystúpeniach dvojice Igudesman & Joo alebo MozART group. Projekt PaGAGnini prináša diela veľkých majstrov klasickej hudby v novom hudobnom šate so štipkou humoru a typického španielskeho temperamentu.

Vstupenky sú v predaji v sieti Ticketportal.sk. TASR informovala PR manažérka festivalu Barbora Drahovská.