Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

F. Horniak vystavuje v Bratislave ocenené známky aj svetové trofeje

Na snímke František Horniak. Foto: TASR/Martin Palkovič

Známková tvorba nesie názov 60 najlepších rytín. No jej meno nie je náhodné - umelec pri tejto príležitosti oslavuje rovnaké životného jubileum.

Bratislava 18. decembra (TASR) – Výber zo známkovej tvorby Františka Horniaka je na výstave v Mirbachovom paláci Galérie mesta Bratislavy (GMB). Jej názov 60 najlepších rytín nie je náhodný, pretože je pri príležitosti rovnakého životného jubilea umelca.

"Táto výstava je pre mňa výnimočná tým, že sú tu nainštalované originálne diela v konfrontácii so samotnou známkou. Napríklad sú tu obrazy od Martina Benku Krajina z Terchovej, od Dezidera Millyho Krivý jarok. Je tu zastúpený Cyprián Majerník, Bazovský a iní maliari. To je v jednej miestnosti, v druhej sú tie emisie, ktoré boli úspešné v mojej tvorbe," na nedávnom sprievode výstavou povedal pre TASR František Horniak.

Podľa kurátora výstavy Martina Vanča jubilujúci výtvarník patrí medzi popredných svetových rytcov poštových známok a je najoceňovanejší slovenský rytec. Za 35 rokov vytvoril vyše 100 známok a vystavené sú podľa získaných ocenení doma aj v zahraničí.



Návštevník môže vidieť knihu o Horniakovej tvorbe Svet známok, ktorá získala Cenu Ministerstva kultúry SR za celkovú výtvarnú a technickú kvalitu, aj v zahraničí Cenu Brasiliana a ďalšiu cenu v Londýne, čo potvrdzujú vystavené dokumenty. Tiež pohár ako cenu za prvé miesto o najkrajšiu poštovú známku sveta 2007 Grand Prix de'lexposition WIPA Viedeň (2009), diplom a umeleckú cenu za prvé miesto v súťaži Najkrajšia zahraničná poštová známka sveta (Peking 2007 a 2008). "Tohtoročné dve ceny za prvé miesta z Číny tu nemôžu byť vystavené, lebo organizátori nám ich zatiaľ nedodali," prezradil Vančo.

Sú tam aj ceny od Generálneho riaditeľa Slovenskej pošty, Zväzu slovenských filatelistov či Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Okrem oficiálne vydaných slovenských známok rôznych emisií sú v expozícii aj dve príležitostné oceľorytiny osobností: speváka Pavla Hammela (1998) a herca Bolka Polívku (2014) s cenou 1 BLK.

František Horniak sa narodil v Žikave pri Zlatých Moravciach (1956). Študoval na Strednej umeleckopriemyselnej škole v Kremnici zameranej na spracovanie kovov, kde pod vedením maliarky Terézie Brezányovej absolvoval odbor plošného a plastického rytia kovov (1975). V roku 1981 začal pracovať ako rytec poštových pečiatok Technickej ústredne spojov v Bratislave, od roku 1982 sa venuje aj tvorbe príležitostných poštových pečiatok. Tesne pred rozdelením ČSFR v roku 1991 začal participovať na tvorbe poštových známok vďaka priateľstvu so zakladateľom slovenskej ryteckej školy poštových cenín Martinom Činovským, ktorý ho zasvätil do tvorby rytín poštových známok.