Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

FTÁČNIK: Odovzdávam Bratislavu v lepšom stave

Na snímke Milan Ftáčnik Foto: TASR

Ftáčnik na svojej poslednej tlačovej konferencii v úlohe primátora hodnotil svoje štvorročné pôsobenie.

Bratislava 2. decembra (TASR) – Hlavné mesto za posledné štyri roky znížilo svoje dlhy o desiatky miliónov, nerozhoduje sa už za zatvorenými dverami a v Bratislave sa rozbehli veľké dopravné projekty. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil ešte úradujúci primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). "Bratislavu tak budem odovzdávať v lepšom stave, v akom bola v roku 2010," uviedol Ftáčnik.

Ftáčnik na svojej poslednej tlačovej konferencii v úlohe primátora hodnotil svoje štvorročné pôsobenie. Hovoril o doprave, hospodárení i otvorenej samospráve. "Bratislava je otvoreným mestom a dosiahli sme stav, že sa už v tomto nemôže vrátiť späť. Ak sa pred štyrmi rokmi rozhodovalo za zatvorenými dverami, dnes sa rozhoduje pod verejnou kontrolou," uviedol. Pripomenul, že mesto dnes ľuďom poskytuje informácie nad rámec zákona, organizuje verejné diskusie či dni otvorení dverí primátora. "Tieto inštitúty sa vžili. Snažíme sa vťahovať obyvateľov do rozhodovania," dodal Ftáčnik s tým, že napríklad téma netransparentného prideľovania mestských bytov, ktorá sa riešila pred štyrmi rokmi, dnes vôbec témou nie je.

"V roku 2010 sme boli niekde na úrovni gréckej cesty, mali sme dlhy vo výške okolo 250 miliónov eur," hodnotil ďalej primátor. Mestu sa podľa jeho slov podarilo znížiť zadlženosť zo 66 percent bežných príjmov a Bratislava sa dostala blízko k hranici 50 percent. "Mesto a podniky majú dnes dlhy vo výške 186 miliónov, o takmer 70 miliónov eur sme teda znížili dlhy," vyčíslil Ftáčnik. Nútená správa mestu pre miliónové dlhy ale podľa neho nikdy reálne nehrozila. "Túto tému vždy nadhadzovali len poslanci, ktorí mali pochybnosti o tom, či ideme správnym smerom. Mali sme problémy, náročnú situáciu, ale dokázali sme ju zvládnuť," dodal končiaci primátor.

Na dopravné projekty tiež Bratislava získala z Európskej únie asi 300 miliónov eur. "Pred štyrmi rokmi hlavné mesto nebolo príjemcom v Operačnom programe Doprava, nemohlo čerpať žiadne peniaze. Dnes sme zaregistrovaným a Európskou komisiou schváleným príjemcom," porovnal Ftáčnik. Mesto tak za eurofondy rekonštruuje Starý most a predlžuje električkovú trať do Petržalky či nakupuje nové trolejbusy a električky. Z 300 miliónov eur však musí zaplatiť päťpercentné spolufinancovanie. "To nie je málo, lebo 15 miliónov eur musíme nájsť v našom bežnom rozpočte navyše oproti bežnému hospodáreniu. Zaťažuje to fungovanie mesta, ale je to veľmi dôležitý rozvojový impulz, ktorý sa premietne v budúcom volenom období," podotkol Ftáčnik.

Ftáčnik odovzdá novému primátorovi Ivovi Nesrovnalovi (nezávislý) úrad 11. decembra. Vtedy sa bude konať ustanovujúce zasadnutie mestského zastupiteľstva. Končiaci a nastupujúci primátor už mali podľa Ftáčnika kvôli odovzdaniu úradu viacero stretnutí. "Snažím sa pripraviť pre nového primátora odovzdanie funkcie tak, aby dostal všetky informácie a podklady o bežiacich projektoch, ktoré treba manažovať," dodal Ftáčnik.

Bude aktívnym občanom

Končiaci primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) nechce odísť z prostredia bratislavskej komunálnej politiky. Hoci budúci týždeň odovzdá úrad novozvolenému primátorovi Ivovi Nesrovnalovi (nezávislý), k politike nového zastupiteľstva i primátora sa chce vyjadrovať ako aktívny občan. Vyhlásil to dnes na tlačovej konferencii, poslednej vo funkcii primátora.

"Záleží mi na Bratislave a napriek tomu, že nebudem pôsobiť vo verejnej funkcii, chcem zostať aktívne prítomný vo verejnom živote v meste. Budem sa ako aktívny občan, ktorý má za sebou skúsenosti ako primátor, vyjadrovať k tomu, čo sa v meste deje," vysvetlil Ftáčnik. Podotkol však, že nechce prednášať akúsi samoúčelnú kritiku, ale prispieť k tomu, aby sa našli najlepšie riešenia pre problémy mesta. "Chcem sa do tejto diskusie zapájať z pozície nevoleného predstaviteľa, ale aktívneho občana," zdôraznil.

Ftáčnik momentálne zvažuje, aké má možnosti. "Snažím sa nájsť taký priestor, ktorý by mi umožnil využiť 12-ročné skúsenosti zo samosprávy. To je už dosť veľká skúsenosť na to, aby som si povedal – dovidenia komunálna politika. Nechcem jej dať dovidenia," vysvetlil. Ftáčnik si tak podľa svojich slov chce nájsť taký priestor, aby jeho hlas bolo počuť a aby bol príspevkom k rozvoju mesta v ďalších štyroch rokoch. "Čo to presne bude, to ešte v tejto chvíli nemôžem povedať, pretože ešte je to len v rovine mojich úvah a diskusií s tými, ktorí by o tom mohli rozhodnúť," dodal.

Na Smer prehru hádzať nechce

Sústredili sme sa na veľké veci, na záchranu mesta ako takého, než na to, aby sme sa snažili ľuďom pomôcť v menších veciach, ktoré tiež tvoria súčasť ich života. Aj takto si vysvetľuje svoju prehru v novembrových komunálnych voľbách končiaci primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). "Možno sme mali byť dôslednejší a razantnejší v tom, aby sme aj tie drobné problémy dokázali riešiť," uviedol dnes na tlačovej konferencii, poslednej vo funkcii primátora.

Ftáčnik poukázal na situáciu, v akej mesto v roku 2010 bolo. Jeho zadlženosť bola na úrovni 66 percent bežných príjmov a počas štyroch rokov muselo splácať staré dlhy. "Ak občanom rozprávate o tom, že ste oddlžili mesto o 70 miliónov eur, to si nikto nevie celkom predstaviť. Konkrétne sa to ľudí nedotkne, lebo tí už chodia napríklad na zimný štadión, ktorý musíme ešte zaplatiť, alebo sa vozia v autobusoch, ktoré objednali na úver v roku 2010," vysvetľuje primátor. Myslí si, že ak by mesto malo projekt rekonštrukcie Starého mosta nastavený tak, že by ho do volieb dokončili, už by mohli ľuďom ukázať konkrétny výsledok. Zatiaľ sa však na ňom stále pracuje.

"Museli sme riešiť veci, ktoré sa priamo nedotkli denného života obyvateľov. Komunálna politika je však aj o tom, že ľuďom poskytnete zlepšenie ich konkrétneho života v konkrétnom mieste, v ktorom žijú," myslí si Ftáčnik. Pripúšťa, že v tomto mali byť dôslednejší. "Mnohé veci sme vyriešili, ale ľudia ten celkový pocit nemali. Výsledok tu je, dá sa uchopiť, ale nedokázali sme ho asi pretlmočiť každému voličovi tak, aby mu rozumel a dal nám šancu pokračovať. Mnohé tie veci sú totiž rozpracované," dodal primátor.

Či kandidatúre uškodila aj podpora Smeru-SD, končiaci primátor nepovedal. "Niektorí to hovoria, ale ja sa na túto líniu vyhovárať nechcem. Uchádzal som sa o podporu viacerých politických strán, kandidoval som ako nezávislý, čiže beriem časť toho, že som nepresvedčil občanov, aj na seba," zdôraznil.

Ftáčnik ešte nemá zaplatených asi 100.000 eur za časť volebnej kampane. "Momentálne riešim aktivizáciu vlastných príjmov, ale aj svojich priateľov a známych, ktorí sa vyjadrili, že by ma podporili," priblížil. Teraz sa teda pokúša dať dokopy čo najviac zo sumy, ktorú ešte potrebuje zaplatiť. "Ak by sa mi nepodarilo vyzbierať všetky peniaze, uvažujem o volebnej pôžičke a budem to postupne splácať. Zatiaľ to vyzerá tak, že sa jej zrejme nebudem môcť vyhnúť," dodal Ftáčnik.