Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

FTÁČNIK: Občania nad 70 rokov sú preháňaní vybavovaním senior pasu

Na archívnej snímke Milan Ftáčnik. Foto: TASR/Michal Svítok

Rozčúlili ma tie rady na predajných miestach dopravného podniku, skonštatoval bývalý primátor Bratislavy.

Bratislava 16. decembra (TASR) – Zbieraním podpisov sa dnes začala petícia za uľahčenie dopravy seniorov nad 70 rokov v Bratislavskej integrovanej doprave.

Podľa iniciátora petície Milana Ftáčnika mestské zastupiteľstvo Bratislavy aj zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) urobili veľmi necitlivé rozhodnutie vo vzťahu k občanom nad 70 rokov. Zbytočne ich preháňajú vybavovaním fotografie a senior pasu. Pritom každý z nich má platný občiansky preukaz, v ktorom je jednoznačne preukázateľné, že dosiahol vek 70 rokov. To doteraz stačilo na preukázanie nároku na bezplatnú dopravu a tak by to malo platiť aj naďalej.

"Rozčúlili ma tie rady na predajných miestach dopravného podniku. Ľudia stoja s barlami, musia chodiť vybavovať fotografie. Je to veľmi neúctivá a nedôstojná situácia pre seniorov. Preto som sa rozhodol požiadať mestské a krajské zastupiteľstvo, aby toto rozhodnutie upravili, že stačí občiansky preukaz,"
uviedol na dnešnom brífingu bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

Zároveň uviedol, že v Prahe majú tiež integrovanú dopravu a občania nad 70 rokov ju môžu využívať na občiansky preukaz alebo senior pas a tak by to mohlo byť aj u nás. Oceňuje, že seniori nad 70 rokov môžu po celom Bratislavskom kraji cestovať bezplatne mestskou hromadnou dopravou, prímestským autobusom alebo vlakom. Na druhej strane, povinné vybavovanie senior pasu pre všetkých občanov nad 70 rokov spôsobilo veľké komplikácie a to nielen seniorom so zníženou pohyblivosťou či inak hendikepovaným. Okrem toho musia platiť za fotografiu a za bezkontaktnú čipovú kartu vydanú na päť rokov s platnosťou na jeden rok.

"Pritom nikto im nevie povedať, či po roku nebudú musieť stáť v rade znovu na ďalšie ročné predĺženie karty a noví 70-roční budú prechádzať rovnakou nedôstojnou vybavovacou procedúrou. Podmienky na cestovanie stanovuje dopravca a to môže byť aj na základe občianskeho preukazu," dodal Ftáčnik.

Tiež potvrdil, že s touto petíciou súhlasí krajská organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska, ktorá sa podieľa na zbieraní podpisov. Toto majú robiť do februára 2016 a petíciu potom poskytnú mestu i BSK, aby upravili svoje rozhodnutie na možnosť cestovania s občianskym preukazom.