Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Bratislava

M. Ftáčnik priznal v Bratislave porážku, v komunálnej politike končí

Na snímke kandidát na primátora Bratislavy Milan Ftáčnik vo volebnom štábe v bratislavskej Inchebe reaguje počas čakania na výsledky vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014. Foto: TASR/Michal Svitok

"V sčítaniach je na prvom mieste. Chcem zablahoželať pravdepodobne novozvolenému primátorovi," vyhlásil Ftáčnik.

Bratislava 16. novembra (TASR) – Úradujúci bratislavský primátor a kandidát na primátora Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) priznal svoju porážku. Podľa neoficiálnych výsledkov po spočítaní asi troch štvrtín hlasov sa podľa neho stane novým primátorom hlavného mesta Ivo Nesrovnal (nezávislý, vystúpil z SDKÚ-DS). "V sčítaniach je na prvom mieste. Chcem zablahoželať pravdepodobne novozvolenému primátorovi," vyhlásil Ftáčnik.

Úradujúci primátor, ktorý bol vo svojej funkcii len jedno volebné obdobie, skončil podľa svojich slov ako druhý. Ftáčnik sa zároveň poďakoval všetkým, ktorí mu dali hlasy a držali palce. Nesrovnalovi je podľa svojich slov pripravený odovzdať funkciu v zákonom stanovenom termíne, predbežný dátum zasadnutia zastupiteľstva odhaduje na 11. decembra. Ftáčnik zároveň vyhlásil, že v čase do prebratia úradu Nesrovnalom nebude ako jeho predchodca podpisovať zmluvy nevýhodné pre mesto.

"Bol som skromný z hľadiska očakávaní, nemal som taký jasný pocit, že to bude víťazstvo, veril som však, že áno a že Bratislavčania ocenia tú ťažkú cestu, ktorú sme za štyri roky prešli. Ale rozhodli sa a ja to rešpektujem v plnom rozsahu, čiže nie som sklamaný," opísal svoje pocity Ftáčnik. Kampaň bola podľa jeho slov viac-menej férová a bez takých útokov, aké boli pri voľbách pred štyrmi rokmi.

Ftáčnik pripomenul, že mesto odovzdáva v lepšom stave, v akom bolo v roku 2010. "Mesto je na tom lepšie z hľadiska zadlženosti, omnoho lepšie z hľadiska transparentnosti a má k dispozícii peniaze na projekty, ktoré určite pomôžu zlepšiť tú kľúčovú otázku, ktorá trápi Bratislavu, a to je doprava," podotkol s tým, že minimálne v týchto troch veciach sa mesto posunulo dopredu. "Ja mám pocit, že sme urobili všetko pre to, aby sme tomuto mestu dali to, čo treba. V tej situácii, v akej sme boli štyri roky, sa pravdepodobne ďalej dostať nedalo," myslí si Ftáčnik.

Úradujúci primátor je v súčasnosti aj učiteľom na vysokej škole, možno sa tam teraz vráti. "Alebo možno budem rozmýšľať nad niečím iným, ale v tejto chvíli na to neviem odpovedať," dodal. Vyššia politika ho vraj neláka. "Tam som si vyskúšal všetky svoje sily a myslím si, že toto už nie som ja. Komunálna politika a veci spojené so samosprávou, to je skôr priestor, v ktorom vidím, že by som ešte niečo mohol urobiť, či už na medzinárodnej alebo domácej úrovni," uviedol Ftáčnik s tým, že sa veľa v tejto oblasti naučil a možno by bola škoda to všetko hodiť za hlavu. "To je ale predčasná úvaha," doplnil.

Ftáčnik v komunálnej politike končí, za poslanca totiž nekandidoval.