Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Na Hlavnom námestí vypískajú dnes večer násilie páchané na ženách

Na archívnej snímke bratislavské Hlavné námestie. Foto: TASR/Martin Baumann

Kampaň proti násiliu páchanému na ženách na Slovensku vyvrcholí pískaním v Košiciach vo štvrtok 10. decembra.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Pokojnú atmosféru vianočných trhov na bratislavskom Hlavnom námestí dnes večer nakrátko preruší piskot píšťaliek. O 18.00 h sa tu totiž bude konať podujatie s názvom Vypískajme násilie na ženách, ktoré je súčasťou kampane 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách. Tú každoročne organizujú ženské mimovládne organizácie.

Dnešná akcia je inšpirovaná historickým kontextom. V 70. rokoch 20. storočia sa ženy zažívajúce násilie v Peru bránili pred násilnými partnermi pomocou hlasného pískania na píšťalky. "Ženské organizácie chcú pripomenúť tento spôsob ochrany a mobilizácie a umožniť ľuďom verejne vyjadriť ich odmietavý postoj voči násiliu, ktoré zažívajú státisíce žien aj na Slovensku," uviedla výkonná riaditeľka Slovensko-českého ženského fondu Miroslava Bobáková.

Na podporu riešenia problému násilia páchaného na ženách spoločne so ženskými organizáciami dnes vystúpia zástupkyne a zástupcovia Veľvyslanectva Nórskeho kráľovstva, Veľvyslanectva USA, ako aj zástupkyne a zástupcovia verejných inštitúcií.

Podporiť kampaň 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách majú prísť aj viaceré osobnosti kultúrneho a spoločenského života, ako napríklad Ján Kuric z kapely Vidiek, herci Ivo Gogál a Přemysl Boublík, spevák Jakub Petraník a riaditeľ Nadácie Milana Šimečku Laco Oravec.

"Je to výzva pre všetkých ľudí, aby sa spojili v úsilí komplexne riešiť násilie páchané na ženách i dievčatách a začali konať. Každý z nás predsa môže niečo urobiť," povedala Adriana Mesochoritisová z Možnosti voľby.

Cieľom kampane, ktorú realizujú Fenestra, Občianske združenie Hana, Možnosť voľby, Pomoc rodine, Progresfem, Žena v tiesni spolu, Divadlo na opätkoch a Slovensko-český ženský fond, je posilniť dodržiavanie ľudských práv žien na Slovensku. Taktiež prispieť k vyššej dostupnosti ochrany, pomoci a podpory pre ženy zažívajúce násilie. Odkaz kampane KONAJME! je výzvou pre všetkých a najmä pre verejné a štátne inštitúcie na Slovensku, aby robili viac pre ochranu žien zažívajúcich násilie.

Šestnásťdňová kampaň proti násiliu páchanému na ženách na Slovensku vyvrcholí pískaním v Košiciach vo štvrtok 10. decembra, na Medzinárodný deň ľudských práv.