Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Nesrovnal pred voľbami sľuboval cyklotrasy,teraz na nich dáva polovicu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Eduard Fašung

Cyklokoalícia primátora vyzýva, aby vyčlenil z rozpočtu na dopravu pre cyklodopravu päť percent.

Bratislava 11. marca (TASR) – Pred komunálnymi voľbami bratislavský primátor Ivo Nesrovnal (nezávislý) sľuboval zrýchliť budovanie cyklotrás, po voľbách na nich však vyčlenil o polovicu menej peňazí. Vyčíta mu to občianske združenie Cyklokoalícia s tým, že aktuálne dianie v oblasti cyklodopravy je tak presným opakom primátorovho záväzku. Nesrovnalova hovorkyňa Ivana Skokanová však odkazuje, že primátorovi na rozvoji cyklodopravy záleží.

Nesrovnal vo svojom volebnom programe sľuboval zrýchliť budovanie cyklotrás a vytvoriť bezpečné a priame radiály z mestských častí. V návrhu rozpočtu na tento rok na cyklotrasy vyčlenil 245.000 eur. Cyklokoalícia porovnáva, že suma je oproti minulému roku polovičná a oproti roku 2013 len tretinová. "Vami navrhovaná výška rozpočtu na cyklodopravu je iba 0,1 až 0,2 percenta z celkových peňazí na dopravu. Pritom čerpanie rozpočtu na cyklodopravu v roku 2014 bolo 97 percent," píše združenie v otvorenom liste primátorovi.

Zo sumy však na nové cyklotrasy v tomto roku celá čiastka neostane. Niektoré práce sa totiž museli presunúť na tento rok a zazmluvnených je 101.000 eur - na dokončenie cyklotrasy na Trenčianskej ulici má ísť 42.000 eur a druhá šarža za cyklotrasu Vajnory - Rendez predstavuje sumu 59.000 eur.

Tento rok sa tiež plánoval dokončiť úsek trasy Tieňava na Devínskej ceste, treba ešte na časti zrekonštruovať povrch a urobiť odvodnenie. Zo sumy sa platí i údržba cyklotrás, obnova značení či projektové dokumentácie, aby mohlo mesto čerpať prostriedky z Integrovaného regionálneho operačného programu či z programu cezhraničnej spolupráce s Maďarskom a Rakúskom.

Skokanová však tvrdí, že Nesrovnalovi na cyklodoprave záleží. "Rozvoj cyklodopravy a s tým súvisiace budovanie cyklotrás je podľa primátora veľmi potrebné a na rozvoji cyklodopravy v Bratislave mu záleží," povedala pre TASR.

Cyklokoalícia primátora vyzýva, aby vyčlenil z rozpočtu na dopravu pre cyklodopravu päť percent. "Výšku päť percent považujeme za adekvátnu vzhľadom na dlhodobé zaostávanie Bratislavy za európskymi metropolami, ktoré ste tiež uvádzali ako príklad vo vašej volebnej kampani. V opačnom prípade nedosiahnete podiel osem percent bicyklujúcich na celkovej prepravnej práci do roku 2020, ku ktorému sa Bratislava zaviazala," upozorňuje združenie Nesrovnala. Primátor po svojej hovorkyni odkázal, že sa so zástupcami Cyklokoalície v blízkom čase stretne.