Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

Hlavné mesto umiestni na Starý most novú pamätnú tabuľu

Na snímke Starý most. Foto: TASR - Martin Baumann

Tá by pripomínala, že ten predošlý postavili na prelome rokov 1945 a 1946 vojaci Červenej armády. Tabuľu ukradli pri rekonštrukcii mosta, skončila v zberných surovinách, odkiaľ ju priniesli na Úrad vlády SR.

Bratislava 10. mája (TASR) - Hlavné mesto umiestni na Starý most novú pamätnú tabuľu, ktorá bude pripomínať celú históriu tejto dominanty Bratislavy. Pripomenie si tak obdobia, keď tento most niesol názov Most Františka Jozefa, Most M.R. Štefánika, Most Červenej armády až po súčasný Starý most. Nepôjde tak o pôvodnú stratenú pamätnú tabuľu Červenej armády. Pre TASR to spresnila hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer.

Magistrát tak reagoval na výzvu premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý mesto žiada, aby umiestnilo na novopostavený Starý most pamätnú tabuľu, ktorá by pripomínala, že ten predošlý postavili na prelome rokov 1945 a 1946 vojaci Červenej armády. Pôvodnú tabuľu ukradli pri rekonštrukcii mosta, skončila v zberných surovinách, odkiaľ ju priniesli na Úrad vlády SR.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal tvrdí, že by si nikdy nedovolil ignorovať akúkoľvek časť dejín Bratislavy a už vôbec nie z ideologických dôvodov. "Preto som sa rozhodol, že Starý most dostane novú pamätnú tabuľu s prehliadkou celej histórie mosta, či presnejšie mostov, ktoré stáli na tomto mieste. Od Mosta Františka Jozefa, cez Most M.R. Štefánika, Most Červenej armády, Starý most až po úplne nový Starý most, ktorý sme otvorili pred rokom," priblížil Nesrovnal.

Spolu s odborníkmi chce teraz hlavné mesto nájsť vhodné riešenie, ako tabuľu umiestniť.