Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

IDS BK funguje desať rokov, prvú etapu spustili 1. júna 2013

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V lete 2019 sa do dopravného systému zapojila železničná stanica Trnava a od polovice roka 2021 aj vybrané obce Trnavského kraja.

Bratislava 1. júna (TASR) – Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji (IDS BK), kde v súčasnosti pôsobí Dopravný podnik Bratislava a dopravcovia Arriva a Železničná spoločnosť Slovensko, funguje už desať rokov. Jeho prvú etapu spustili 1. júna 2013 a týkala sa Bratislavy a oblasti Záhoria. Aktuálne zahŕňa celé územie Bratislavského kraja a vybrané obce Trnavského kraja.

IDS BK predstavuje spojenie viacerých druhov verejnej osobnej dopravy. "Pri cestovaní električkami, trolejbusmi a autobusmi, regionálnymi autobusmi a vlakmi môžu cestujúci využiť jednotný cestovný lístok, platný u všetkých troch dopravcov," pripomína Eva Vozárová, hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) ako koordinátora IDS BK.

Dopravná integrácia v auguste 2018 priniesla intervalové cestovné poriadky s garantovanou nadväznosťou vybraných prestupných spojov. Koncom roka 2020 bol do prevádzky daný centrálny dopravný dispečing. V lete 2019 sa do dopravného systému zapojila železničná stanica Trnava a od polovice roka 2021 aj vybrané obce Trnavského kraja.

Spustený bol tiež projekt Kartuj, teda bezkontaktná platba úhrady cestovného. Mobilná aplikácia IDS BK umožňuje nákup cestovných lístkov, vrátane električeniek, vyhľadávanie spojení, výber z najbližších zastávok či zobrazenie cestovného poriadku. Ponúka tiež informácie o výlukách či zmenách v doprave. V prevádzke je tiež centrálny e-shop IDS BK. Pre najbližšie obdobie má byť jednou z výziev napredovanie v realizácii projektu e-Ticketing, teda elektronického vybavovania cestujúcich.

Organizátorom IDS BK je spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava. Partnermi v IDS BK a objednávateľmi verejnej dopravy sú Ministerstvo dopravy SR, ktoré objednáva vlakovú dopravu, hlavné mesto, objednávajúce mestskú hromadnú dopravu a Bratislavský samosprávny kraj regionálnu autobusovú dopravu.